Elektroniikkainsinöörien seura

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tietotekniikan ja Elektroniikan seura ry
EISn logo.svg
Perustettu 1926
Toimiala Elektroniikka-, tietotekniikka- ja tietoliikennetekniikan alan insinöörien, diplomi-insinöörien sekä opiskelijoiden yhdyssiteenä toimiva yhdistys
Kotipaikka EIS:n kotipaikka on Helsingin kaupunki ja toiminta-alueena koko Suomi.
Puheenjohtaja Mauri Inha (TAMK)
Hallitus http://www.eis.fi/hallitus.php
Jäsenmäärä 1 100 henkilöjäsentä sekä 47 yritysjäsentä teollisuuden, kaupan ja median aloilta (23.8.2008)
Sivusto http://www.eis.fi/index.php

Elektroniikkainsinöörien seura ry. (EIS), Elektronikingenjörsförbundet i Finland rf on vuonna 1926 perustettu Elektroniikka-, tietotekniikka- ja tietoliikennetekniikan alan insinöörien, diplomi-insinöörien sekä opiskelijoiden yhdyssiteenä toimiva yhdistys. Yhdistys käyttää ulkomaanyhteyksissä epävirallista englanninkielistä nimeä The Finnish Society of Electronics Engineers.

Yhdistys uudisti 2014 sääntönsä ja nimensä paremmin nykyhetkeä ja tulevaisuutta kuvaavaksi muotoon Tietotekniikan ja Elektroniikan seura ry (TiES), englanniksi The Finnish Society of Information Technology and Electronics ja ruotsiksi Förbundet för Informationsteknologi och Elektronik i Finland.

Seuran historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seura perustettiin 20.3.1926 aluksi harrastuspiirinä, kunnes rekisteröitiin 16.3.1929 nimellä Radioinsinööriseura r.y. Perustajat ja alkuvaiheen jäsenet tulivat lähinnä puolustusvoimien radiotoiminnan, yleisradiotoiminnan, korkeakoulun ja valtionhallinnon piiristä.

3.12.1964 seura muutti nimensä Elektroniikkainsinöörien seuraksi, kun elektroniikan sovelluksia oli alettu käyttää yhä laajemmin yhteiskunnassa.

2000-luvulla EIS lisäsi logonsa yhteyteen sanat Elektroniikka, Tietotekniikka ja Tietoliikenne korostamaan seuran edelleen laajentunutta toiminta-aluetta.

Seuran toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitysvisiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elektroniikasta on viime vuosikymmenen kuluessa tullut yksi Suomen talouden tukijaloista. Elektroniikka- ja sähköteollisuus työllistää seuran mukaan 50 000 henkilöä ja kattaa viennistä lähes 20 %.

Elektroniikka-alalla tarvitaan jatkuvasti taitavia ja modernit työkalut hallitsevia asiantuntijoita. Tulevaisuudessa Suomi pärjää seuran mukaan entistä selvemmin vain ainutlaatuisella osaamisella ja innovointitoiminnalla. Verkottuminen ja ajatusten vaihto suomalaisten elektroniikka-, ohjelmointi-, tietokone- ja tietoliikenneasiantuntijoiden kesken on entistä tärkeämpää sekä korkean teknologian että koko Suomen teollisuudelle.

Toiminta-ajatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elektroniikkainsinöörien seuran toiminta-ajatuksena on kehittää suomalaista elektroniikka-alaa. Tämä tapahtuu muun muassa kehittämällä seuran jäsenistön tietämystä ja osaamista, tekemällä julkaisuja, antamalla lausuntoja ja toimimalla yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa.

Päämäärät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elektroniikkainsinöörien seuran päämääränä on jäsenistönsä kehittäminen. EIS toteuttaa sitä järjestämällä seminaareja ja ekskursioita, tarjoamalla Prosessori-lehden jäsenetuna ja toimimalla elektroniikka-, tietotekniikka- ja tietoliikennetekniikka-alalla toimivien ammattilaisten yhdyssiteenä. Elektroniikkainsinöörien säätiö tukee toimintaa mm. jakamalla apurahoja ja stipendejä alan perus- ja jatko-opiskelijoille.

Perustoiminnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toiminnan perustan luovat kuukausittaiset vierailut yrityksiin, tutkimuslaitoksiin, korkeakouluihin ja muihin oppilaitoksiin. Yritysjäseniin ja järjestöihin pidetään aktiivisesti yhteyttä molemminpuolisen hyödyn saavuttamiseksi.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosittain pyritään järjestämään vähintään yksi koko päivän opintomatka ja kaikiin EIS:n tapahtumiin pyritään järjestämään aina mahdollisimman korkeatasoisia esitelmiä ajankohtaisista aiheista.

Säännöllisin väliajoin on toteutettu merkittävä alan tapahtuma, Elektroniikkapäivät (vuonna 2007 ECT Forum). Sen yhteydessä jaetaan stipendejä ja awardeja elektroniikassa ansioituneille.

ECT Foorumi on tapahtuma joka järjestetään joka toinen vuosi, seuraavan kerran lokakuussa 2015.

Yhteydet järjestöihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elektroniikkainsinöörien Seura on mukana seuraavissa yhteisöissä

FINEL
FINEL on sähkö- tele- ja elektroniikka-alan järjestöjen yhteiselin, jonka jäseniä ovat Sähköinsinööriliitto, Suomen Automaatioseura, Suomen Sähköteknikkojen Liitto, Radioteknillinen seura ja Elektroniikkainsinöörien seura (EIS).
EUREL
EUREL jäsenyys FINELin kautta.
IEEE
IEEE yhteistyösopimus FINELin kautta, jonka mukaan EIS:n jäsenet voivat käyttää ulkomailla vieraillessaan IEEE:n tiloja ja palveluja sekä ottaa osaa sen tilaisuuksiin samoin ehdoin kuin isäntäorganisaation jäsenet.
URSI Suomen kansalliskomitea
URSI Suomen Radiotieteen Kansalliskomitea]ssa henkilöedustus
TAVYN
Henkilöedustus neuvottelukunnassa.

Jaostot ja alaosastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • EISFO - Forssan alaosasto
  • RISS - Radioinsinööriseuran seniorit

Elektroniikkainsinöörien Säätiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuran rinnalla toimii Elektroniikkainsinöörien Säätiö. Sen omaisuus on vuosien varrella karttunut lahjoituksin ja onnistuneella sijoitustoiminnalla. Säätiölle tehtävät määräsuuruiset lahjoitukset ovat antajalleen verovapaita. Säätiö jakaa vuosittain noin 40 000 euroa stipendejä tutkimukseen, opiskeluun ulkomailla ja patentoinnin alkuvaiheisiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]