Electropedia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Electropedia
Verkkosivusto https://www.electropedia.org
Tyyppi Sanakirja
Rekisteröinti Ei vaadita
Kielet englanti, suomi ja 19 muuta kieltä
Omistaja IEC
Avattu huhtikuussa 2007
Nykyinen tila Aktiivinen

Electropedia on kansainvälisen sähköalan standardointijärjestö IEC:n ylläpitämä palvelu, johon on koottu järjestön laatimien sanastojen sisältöä. Palvelu on maksuton eikä siihen vaadita rekisteröitymistä. Tietokannasta löytyy sähköalan sanastoja 20[1] eri kielellä, myös suomeksi.

Electropedia sisältää IEC 60050 (kansainvälinen sähkötekninen sanaston IEV:n (International Electrotechnical Vocabylary) -standardisarjassa julkaistujen sanastojen termit ja määritelmät. Suomessa sähkö- ja elektroniikka-alan standardointijärjestö SESKO:n terminologiakomitea SK 1 osallistuu IEC:n komitean TC 1 Terminology toimintaan sekä Electropedian kehittämiseen. Electropedian yli 20 000 termistä on suomennettu noin 10 000.[2]

Electropedia on jaettu osiin, joista kukin käsittelee tiettyä sähkö- ja elektrotekniikan aluetta. Osat numeroidaan ja kullekin luodulle termille muodostetaan osanumerointiin perustuva numerotunnus, joka säilyy muuttumattomana koko termin elinkaaren ajan. Tämä auttaa teknisten tekstien laatijoita viittaamaan yksiselitteisesti tiettyyn Electropedian termiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IEC 60050 - International Electrotechnical Vocabulary - Welcome www.electropedia.org. Viitattu 5.12.2022.
  2. SK 1 Terminologia Sesko ry. Viitattu 15.3.2022.