Electronic Frontier Finland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Electronic Frontier Finland – Effi ry
Perustettu 2001
Toimiala toiminta sananvapauden ja yksityisyyden suojaamiseksi ja edistämiseksi
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Jäsenmäärä noin 1 600 (2017)[1]
Puheenjohtaja Leena Romppainen
Aiheesta muualla
Sivusto

Electronic Frontier Finland – Effi ry[2] on vuonna 2001 perustettu suomalainen yhdistys, jonka perustivat kolme teknologialakimiestä Herkko Hietanen, Ville Oksanen ja Mikko Välimäki. Yhdistyksen tavoitteena on puolustaa kansalaisten oikeuksia erityisesti Internetissä ja muutenkin tietotekniikkaan liittyvissä asioissa. Sen esikuvana on vuodesta 1990 lähtien toiminut yhdysvaltalainen Electronic Frontier Foundation (EFF). EFFIn hallitukseen ja aktiivijäseniin lukeutuu useita tietotekniikan ja juridiikan asiantuntijoita. Yhdistyksellä oli vuoden 2017 lopulla noin 1 600 jäsentä[1] ja sen puheenjohtajana toimii Leena Romppainen.

EFFI on ottanut kantaa muun muassa ohjelmistopatentteihin, Internetin yksityisyys-, tekijänoikeus- ja sananvapauskysymyksiin, sähköiseen äänestykseen, CD-levyjen kopiosuojaukseen ja roskapostiin. Esimerkiksi EFFIn ohjelmistopatentteja vastustava vetoomus keräsi viikon aikana runsaat 2 000 allekirjoitusta ja se luovutettiin eduskunnalle marraskuussa 2003. Teletietojen tallennusvelvollisuutta vastustanut vetoomus keräsi puolestaan yli 8 000 allekirjoitusta ja luovutettiin syyskuussa 2004.

EFFI myöntää yksityisyyden loukkaajille Suomessa vuosittain jaettavat Isoveli-palkinnon. Palkinto on kansallinen versio ihmisoikeusjärjestö Privacy Internationalin vuotuista Big Brother -palkinnosta. Samassa yhteydessä Suomessa jaetaan myös Winston Smithin mukaan nimetty palkinto yksityisyyden suojaa ja demokratian toteutumista edistäneelle taholle tai henkilölle.

Effi on yksi European Digital Rights -yhdistyksen (EDRI) perustajajäsenistä.

  1. a b Effi ry:n toimintakertomus 2017 6. toukokuuta 2018. Electronic Frontier Finland ry. Viitattu 15. tammikuuta 2019.
  2. Electronic Frontier Finland – Effi ry Yhdistysrekisterin tietopalvelu. Helsinki: Patentti- ja rekisterihallitus. Viitattu 5.9.2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]