Elämysurheilu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Elämysurheilulajeilla tarkoitetaan pääasiallisesti moderneja lajeja, joista osa käsitetään yleisesti myös extreme-urheiluksi. Niiden harrastamisen päämääränä on kilpailumenestyksen sijaan saavuttaa lähinnä uusia, henkilökohtaisia elämyksiä ja kokemuksia, sekä haastaa itseään. Lajien luonne yleensä tukee tätä ainakin jonkinasteisen vaarantunteen myötä, joskin lajien todellinen vaarallisuus vaihtelee merkittävästi. Lajeille yhteistä on niiden huono soveltuvuus perinteiseen suoritusperusteiseen kilpaurheiluun, sekä niiden harrastajien korostama yksilökeskeisyys harrastuksen motivaation lähteenä.

Elämysurheilulajien tarkkaa listaa on vaikea esittää. Joidenkin lajien osalta on olemassa myös kilpamuodot, joiden kuuluminen tähän joukkoon voidaan kyseenalaistaa. Tyypillisesti lajivalikoimaan kuitenkin kuuluvat mm.:

Lajeilla on joitakin tyypillisesti yhdistäviä piirteitä. Niiden harrastaminen on yleensä verrattaen järjestymätöntä verrattuna perinteisempiin urheilulajeihin. Niiden harrastuksen muoto on myös yleensä vapaamuotoisempaa, eikä lajeilla ole yleensä kirjoitettuja sääntöjä tai välttämättä edes tarkkaa lajimääritelmää. Lajit ovat tyypillisesti nuoria, ja niiden sisällä sekä lajin että välineiden kehitys on nopeatempoista.