Eläinallergia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eläinallergia on allergia, jonka aiheuttajat ovat eläimen hilse, sylki, virtsa ja uloste. Tavallisimmat allergiaa aiheuttavat eläimet ovat kissa, koira, hevonen sekä jyrsijöistä marsu, kani, hamsteri ja rotta. Niin pitkä- tai lyhytkarvainen kuin karvatonkin lemmikkieläin voi aiheuttaa allergiaoireita.

Eläinallergeeneille voi altistua myös epäsuorasti esimerkiksi vaatteiden välityksellä. Eläinallergikko voi saada oireita tavatessaan ihmisiä, joilla on kotonaan lemmikkieläimiä. Lemmikkieläinten välttäminen ei ole ehkäissyt allergioita.

Allergian hoidossa eläinten välttäminen vähentää oireita. On kuitenkin myös olemassa lääkkeitä eläinallergiaan, mutta ne on tarkoitettu vain satunnaiseen käyttöön ja ne on otettava etukäteen ennen eläinten lähelle menoa. Oireita ovat nenän tukkoisuus, ihottumat ja ihon punoitus, yskiminen, aivastelu ja muut hengitysvaikeudet sekä joskus jopa silmänympärysihon raju punoitus ja turpoaminen. Oireiden vakavuus riippuu tietenkin allergian vaikeusasteesta. Välillä voidaan jopa tarvita sairaalahoitoa.

Eläinallergia tulee useimmiten ilmi allergiatestin avulla (iho- tai veritesti).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.