Eksoottinen lyhytkarva

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eksoottinen lyhytkarva
Cream tabby exotic cat.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa: Yhdysvallat
Rodun syntyaika: 1966
Rodun lyhenne: EXO
Kategoria: I
Ulkonäkö
Turkki: lyhyt

Eksoottinen lyhytkarva eli exotic on pitkäkarvaisen persialaisen lyhytkarvainen muunnos.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eksoottisen lyhytkarvan turkki on tiheä ja samettisen pehmeä, luonne koiramaisen seurallinen. Rakenne on roteva ja litteänaamainen kuten persialaisella. Rotumääritelmä on turkin pituutta lukuun ottamatta yhtenevä persialaisen rotumääritelmän kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eksoottinen lyhytkarva on verrattain nuori kissarotu. Siinä missä persialaisen historia ulottuu 1500-luvun haaremeihin, alkoi eksoottisten lyhytkarvojen historia vasta 1950-luvulla, kun amerikkalaiset halusivat lyhytkarvaiseen amerikkalaiseen persialaisen hopeavärityksen ja risteyttivät näitä rotuja keskenään. Risteytystulos ei ollutkaan amerikkalainen lyhytkarva vaan lyhytkarvainen persialainenselvennä.

Lyhytkarvaista persialaista alettiin jalostaa määrätietoisesti. Lyhytkarvaisuusgeenin vakiinnuttamiseksi eksoottiseen lyhytkarvaan siihen risteytettiin alussa burmaa, ja turkin laadun parantamiseksi venäänsinistä, joka tunnetaan samettisesta turkistaan. Risteytykset yhdistettiin heti takaisin persialaisiin linjoihin risteytyksen minimoimiseksi. Nykyisten eksoottisten lyhytkarvojen sukulinjojen jäljitys alkuperäisiin risteytyksiin saakka on hankalaa, koska niistä on niin paljon aikaa ja niitä tehtiin niin vähän.

Rodun kehittäminen oli vaikeaa ja kehittäjät joutuivat jatkuvasti vastatuuleen; kunnollisen jalostusmateriaalin saaminen oli vaikeaa, koska persialaiskissojen kasvattajat vastustivat uutta rotua. Persialaiskissojen kasvattajat eivät antaneet käyttää hyviä persialaislinjoja rodun kehittämiseen. Kun onnistuttiin kasvamaan muutamia erityisen hyviä lyhytkarvayksilöitä, alkoi rodun suosio nousta. Vähitellen vanhoillisetkin persialaisten kasvattajat hyväksyivät eksoottisen lyhytkarvan.

Ensimmäinen rotumääritelmä eksoottiselle lyhytkarvalle oli "lyhytkarvainen hopeanvärinen persialainen", joskin muutkin värit sallittiin. Rotumääritelmän mukaan kissa on helppohoitoinen persialainen lyhyellä turkilla. Suurin ero vanhan ja nykyisen rotumääritelmän välillä on, ettei lyhytkarvoilta ennen vaadittu lyhyttä kuonoa, koska sitä ei amerikkalaiselta lyhytkarvaltakaan vaadittu. Melko pian lyhytkuonoisuuden vaatimus kuitenkin lisättiin eksoottisen lyhytkarvan rotumääritelmään.

Exoticien kannalta tärkeitä vuosilukuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1967 CFA (amerikkalainen Cat Franciers Association - maailman suurin kissarekisteri) hyväksyi exoticin roduksi
  • 1975 jälkeen exoticiä ei ole saanut risteyttää enää muihin rotuihin kuin persialaiseen ja amerikan lyhytkarvaiseen, joten burma ja venäjän sininen ovat jo todella kaukana sukutauluissa.
  • 1984 FIFe (kansainvälinen Federation Internationale Feline kissajärjestö, jonka jäsenliitto on kotimainen kattojärjestömme Suomen kissaliitto ry) hyväksyi exoticin roduksi
  • 1989 Pirjo Kaiste toi ensimmäisen exotic-kissan USA:sta (Sarouk's Sugar Baker)

Muita tärkeitä ajankohtia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1980 -luvulla geenipohja oli niin laaja, että risteytyksiä lyhytkarvaisiin rotuhin ei tarvittu ja risteytykset amerikan lyhytkarvaiseen lopetettiin. Ainoaksi sallituksi risteytysroduksi jäi persialainen.
  • 1980 -luvulla exoticin tyyppi vakiintui persialaisen kaltaiseksi
  • 1990 -luvulla exoticin standardista tuli identtinen persialaisen standardin kanssa.

CFA:n ja FIFe:n exotic rekisteröintikäytäntö poikkeaa. FIFe:n (ja monessa muussa kissaorganisaatioissa) rekisteröintikäytännön mukaan samassa pentueessa voi olla sekä persialaisia ja exotic kissoja. FIFe rekisteröi pitkäkarvaiset persialaisiksi ja niitä voi käyttää vapaasti käyttää sekä exoticin että persialaisten kasvatuksessa. CFA:n rekisteröintikäytännön mukaan samaisessa pentueessa on pitkäkarvaisia ja lyhytkarvaisia exotic kissoja - ei persialaisia.

Vuoden 2001 loppuun mennessä Suomeen oli rekisteröity 697 exotic-kissaa ja se oli vuoden 2001 rekisteröintien perusteella (67 rekisteröintiä) 12. suosituin rotu.

Jalostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eksoottisen lyhytkarvan kasvattaminen on haastavaa, koska monet kissat periyttävät sekä pitkä- että lyhytkarvaisuutta. Pelkästään lyhytkarvaisuutta periyttäviä yksilöitä syntyy myös, mutta rodun turkin laadun vuoksi persialaisristeytyksiä tarvitaan yhä ja geenikantaan tulee jatkuvasti lisää pitkäkarvaisuutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Persialaiskissa 2/2002
  • Persialaiskissa 3/2002

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]