Ekskavaatit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Excavata
Euglena-silmälevä.
Euglena-silmälevä.
Tieteellinen luokittelu
domeeni: Aitotumaiset Eucarya
kunta: Excavata
Cavalier-Smith 2002 emend. Simpson 2003
Kaaria
Katso myös

  Ekskavaatit Wikispeciesissä
  Ekskavaatit Commonsissa

Ekskavaatit (Excavata) on pieni aitotumaisiin kuuluva kunta, johon kuuluu yksisoluisia eliöitä. Kunta kuvattiin 2000-luvun alussa, kun oli todettu, että eräät yksisoluiset eliöt kuten silmälevät näyttivät edustavan hyvin vanhaa ja itsenäistä kehityslinjaansa. Ekskavaatteihin kuuluu erilaisia vapaana eläviä ja symbionttisia eliöitä sekä loisia. Eräät ovat hankkineet kyvyn yhteyttää ottamalla soluihinsa endosymbionttisia viherleviä, jotka ovat sittemmin surkastuneet ja muuttuneet viherhiukkasiksi. Kunnan luokittelu ei kuitenkaan vielä nykyään ole selkeä, eikä ole myöskään ole ollut aivan selvää, onko kunta monofyleettinen eli kaikki samasta kantamuodosta kehittyneet lajit sisältävä ryhmä. Vuonna 2009 julkaistut tutkimustulokset vahvistavat oletusta kunnan monofyleettisyydestä ja hyvin vanhasta kehityslinjasta.

Joillakin ekskavaateilla ei ole mitokondrioita. 1990-luvun alkuun saakka näiden uskottiin polveutuvan sellaisista muinaisista aitotumaisista, joille ei koskaan ollut syntynyt mitokondrioita endosymbioosin tuloksena. Sittemmin selvisi, että nämä ovat menettäneet mitokondriot evoluution kuluessa. Ekskavaateilla on yleensä kaksi tai useampia uintisiimoja.

Ekskavaatit näyttävät jakautuvan neljään eri ryhmään. Silmälevät ja harvasiimaeliöt eli kinetoplastidit muodostavat monofyleettisen pääjaksonsa Euglenozoa (Silmäeliöt), jonka edustajilla on tyypillisenä rakennepiirteenä mitokondrioiden sisäkalvojen kiekkomaiset kristat eli kalvopoimut. Silmälevät ovat vedessä eläviä yleensä yhteyttäviä levämäisiä yksisoluisia eliöitä. Kinetoplastideihin kuuluu unitautia aiheuttava Trypanosoma-loisio. Metamonada-pääjaksoon kuuluvilla eilöillä ei ole mitokondrioita, ja niihin lukeutuu mm. vatsatautia aiheuttava Giardia-loinen. Ameboflagellaatit ovat eliöitä, jotka kykenevät vaihtelemaan elomuotoaan amebamaisen ja uintisiimallisen välillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Campbell, N. & Reece, B: Biology., s. 580–581. Pearson Benjamin Cummings, 2008. ISBN 978-0-321-53616-7. (englanniksi)
  • Hampl, V. et al.: Phylogenomic analyses support the monophyly of Excavata and resolve relationships among eukaryotic “supergroups”. Proc Natl Acad Sci USA, 2009, 106. vsk, nro 10, s. 3859–3864. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)