Silmälevät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silmälevät
Kaksi Euglena-solua.
Kaksi Euglena-solua.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Excavata
Kaari: Euglenozoa
Luokka: Silmälevät
Euglenoidea[1]
Bütschli
Katso myös

  Silmälevät Wikispeciesissä
  Silmälevät Commonsissa

Silmälevät (Euglenoidea) kuuluvat pieneen aitotumaisten kuntaan Excavata, johon kuuluu vain yksisoluisia eliöitä. Silmäleviä on kuvattu vain noin 650-1000 lajia. Kunta on varhain jakautunut kahteen päähaaraan, harvasiimaeliöihin eli kinetoplastideihin (Kinetoplastida) ja varsinaisiin silmäleviin (Euglenoidea). Harvasiimaeliöihin kuuluvat muun muassa unitautia aiheuttavat Trypanosoma-loisiot.

Silmälevien luokittelu oli pitkään hyvin epäselvä. Ryhmän kuvasi ensimmäisenä saksalainen Otto Bütschli vuonna 1884. Silloin käytössä olleen luokittelun perusteella ei kyetty kunnolla määrittelemään, olivatko nämä eliöt kasveja vai eläimiä. Uusien molekyylisystemaattisten tutkimusten perusteella esitettiin 1990-luvun lopulla, että silmälevät kuuluvat hyvin vanhaan kehityslinjaan, joka ilmeisesti erkaantui mitokondriollisten aitotumaisten pääryhmästä jo ennen kuin mikään muu tunnettu eliöryhmä. Vuonna 2003 tämä kehityslinja kuvattiin tällä perusteella omaksi eliökunnakseen.

Suurella osalla silmälevistä on viherhiukkasia. Nämä ovat kuitenkin syntyneet evoluution myöhäisemmässä vaiheessa, kun varhaiset silmälevät ovat ottaneet soluihinsa endosymbionteiksi ilmeisesti yhteyttäviä viherleviä. Ne kykenevät myös ottamaan ravintoa solusyönnin kautta, minkä takia ryhmä voidaan elintapojensa perusteella määritellä sekä toisenvaraisiksi että omavaraisiksi.

Silmälevillä on kaksi eripituista liikkumiseen tarkoitettua siimaa, joista toinen on pidempi ja toinen solun sisällä. Yhteyttävillä silmälevillä on lisäksi erityinen silmätäplä eli stigma, jolla ne voivat aistia valoa. Euglena sanguinea voi muodostaa lämpimällä ja aurinkoisella säällä verenpunaisia joukkoesiintymiä makeanveden alueilla.

  1. Taksonomian lähde: Adl, Sina M., Simpson Alastair G. B., Farmer Mark A., et al (2005). "The new higher level classification of eukaryotes with emphasis on the taxonomy of protists". J. Eukaryot. Microbiol. 52 (5): 399–451. doi:10.1111/j.1550-7408.2005.00053.x. PubMed:16248873.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]