Eksentrismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eksentrismi eli eksentrisyys tarkoittaa tavallisuudesta poikkeavaa, outoa ja erilaista käyttäytymistä, toimintaa ja/tai tyyliä. Eksentrikko taas on henkilö, joka ei toimi vallitsevien normien ja yhteisön käyttäytymistapojen mukaan, vaan toimii individualistisen itsenäisesti. Hän toimii siis arkikielellä käsitetyn "normaaliuden" vastaisesti. Eksentrikko ei siedä ympäristön puuttumista hänen elämäntapaansa.lähde?

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskiaikaisen latinan sana eccentricus on johdettu kreikan sanasta ekkentros, joka tarkoittaa keskiön ulkopuolella olevaa (prepositio ek/ex tarkoittaa "ulkona", kentron keskusta). Matemaattinen käsite eksentrisyys tarkoittaa juuri tätä. Englannin kielessä tämä uudissana eccentric esiteltiin esseissä vuonna 1551 astronomisena terminä, joka merkitsee "kehää, jossa maapallo, aurinko jne. poikkeavat keskuksestaan". Vuonna 1556 sen adjektiivimuoto esiintyi painettuna. Vuonna 1685 termiä käytettiin konkreettisen merkityksensä sijaan kuvaavassa merkityksessä tarkoittaen epätavanomaista ja outoa käytöstä. Käsite "eksentrikko" esiintyi englannin kielessä ensimmäisen kerran vuonna 1832.lähde?

Kuvauksia eksentrismistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eksentrisyys yhdistetään usein nerokkuuteen, älylliseen lahjakkuuteen tai luovuuteen. Usein muut ihmiset hahmottavat yksilön eksentrisen käyttäytymisen tämän yksilöllisen älykkyyden tai luovuuden ulkoiseksi ilmentymäksi.[1] Englantilainen filosofi John Stuart Mill (s. 1806) kirjoitti, että "eksentrisyyden määrä yhteiskunnassa on yleisesti ollut yhteydessä siihen, kuinka paljon nerokkuutta, älyllistä elinvoimaa ja moraalista rohkeutta siinä itsessään on"[2][3] ja murehti aikansa eksentrisyyden puutetta "aikakautemme suurimmaksi vaaraksi".[4] Edith Sitwell (s. 1887) kirjoitti, että eksentrisyys on "usein eräänlaista viatonta ylpeyttä" lisäten, että neroja ja aristokraatteja kutsutaan eksentrikoiksi, koska "he ovat täysin pelottomia ja kansanjoukkojen mielipiteiden ja oikkujen ulottumattomissa".[5] Eksentrisyys voidaan yhdistää myös varallisuuteen. Köyhän tapauksessa vastaavaa käyttäytymistä pidettäisiin hulluutena, mutta varakkaan tapauksessa eksentrisyytenä.[6]

Eksentrikon ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skotlantilainen lääkäri David Joseph Weeks (s. 1944) on perehtynyt erityisesti eksentrismiin. Hän julkaisi vuonna 1988 aiheesta teoksen Eccentrics and Eccentricities. Hänen mukaansa mielenterveyshäiriöiset kärsivät ongelmistaan, kun taas eksentrikot ovat yleensä varsin tyytyväisiä.[7][8] Hän on väittänyt, että eksentrikot ovat itse asiassa vähemmän alttiita mielenterveyshäiriöille kuin muut ihmisetlähde?.

Weeksin tutkimuksen mukaan on olemassa 15 tyypillistä piirrettä, jotka erottavat terveen eksentrikon tavallisesta henkilöstä tai mielenterveysongelmaisesta. Kaikkien piirteiden ei kuitenkaan tarvitse päteä kaikissa tapauksissa, mutta viittä ensimmäistä piirrettä pidetään yleisesti eksentrisinä.[7][9]

 • Sopeutumattomuus
 • Luovuus
 • Vahva uteliaisuus
 • Idealistisuus
 • Omistautuneisuus harrastuksille, joita on yleensä viisi tai kuusi
 • On jo lapsena tietoinen omasta erityisyydestään
 • Älykkyys
 • Vahvat mielipiteet ja suorapuheisuus; vakuuttuneisuus omasta oikeassa olemisestaan
 • Kilpailuhengettömyys, ei koe tarvitsevansa mitään tukea tai vahvistusta yhteiskunnalta
 • Epätyypillisyys syömistavoissa ja asumisessa
 • Välittämättömyys ympäröivien ihmisten mielipiteistä ja seurasta, ellei sitten pyri vakuuttamaan muita oman ajattelutapansa oikeellisuudesta
 • Taipumus pahankuriseen huumorintajuun
 • Yksineläjä
 • Vanhin lapsi tai ainokainen
 • Puutteet oikeinkirjoituksessa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Justin Stares: Einstein, eccentric genius, smoked butts picked up off street The Daily Telegraph. 6.11.2005. London. Viitattu 27.9.2006. (englanniksi)
 2. Mill, John Stuart quote – Eccentricity has always abounded when and where strength of character 30.7.2007. Quotationsbook.com. Arkistoitu 1.2.2010. Viitattu 12.3.2010. (englanniksi)
 3. John Stuart Mill: On Liberty, s. 120–121. London: John W.Parker & Son. (englanniksi)
 4. Famous John Stuart Mill Quotes Philosophy Paradise. Viitattu 12.3.2010. (englanniksi)
 5. Quote by Edith Sitwell: Eccentricity is not, as some would believe... Goodreads. Viitattu 19.4.2010. (englanniksi)
 6. Debbora Battaglia: ”On Eccentricity”, Rhetorics of self-making, s. 48–49. University of California Press. ISBN 978-0-520-08799-6. (englanniksi)
 7. a b Weeks, David and James, Jamie (1995) Eccentrics: A study of Sanity and Strangeness, Villiard, ISBN 0-394-56565-7
 8. Interview with David Weeks Nutrition Health Review. Winter, 1996 / 2009-06-02. Findarticles.com. Viitattu 12.3.2010.
 9. On Being Eccentric, Gnomes on dope [vanhentunut linkki] (Arkistoitu linkki)