Ekoenergia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
EKOenergia-merkki

EKOenergia-merkki (entinen Norppaenergia-merkki) on Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) ja 34 muun eurooppalaisen ympäristöjärjestön ylläpitämä ympäristömerkki energialle.[1] Se on ainoa ympäristömerkki energialle Suomessa. Merkki on voittoa tavoittelematon.

Kriteerit ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokkolan Energian omistama EKOenergiaa tuottava Riutunkarin tuulipuisto Oulussa.[2]
EKOenergia-merkityn vesisähkön ostaminen tekee kalatierakentamisesta kannattavampaa.

Merkki myönnetään uusiutuvista energianlähteistä tuotetulle energialle tietyin kriteerein. Ympäristömerkitty EKOenergia voi olla tuulivoimaa, bioenergiaa, aurinkoenergiaa, aaltovoimaa, geotermistä energiaa tai vesivoimaa. Kriteerien täyttymistä valvotaan vuosittaisella auditoinnilla.

Merkin tavoitteena on ohjata kuluttajia energiavalintoihin, joiden ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman pienet, sekä lisätä tietoisuutta energiantuotannon ympäristöhaitoista. Se todentaa myös, että ostopäätös johtaa aina uuteen uusiutuvan energian tuotantoon.

Merkin kriteereissä kiinnitetään huomiota kasvihuonekaasupäästöjen lisäksi uusiutuvan energian ympäristövaikutuksiin.

Vesivoiman osalta EKOenergia edellyttää voimalaitosten sitoutumista ympäristöhaittojensa vähentämiseen. Lisäksi jokaista EKOenergiana myytyä vesisähköllä tuotettua MWh:ta kohti myyjän tulee investoida 0,10€ vesivoiman ympäristöhaittoja korjaavaan rahastoon. Rahastosta on rahoitettu vesistökunnostuksia, kalatiehankkeita sekä kalatietutkimusta mm. Mustionjoella, Saarijärven Murronjoella, Isojoki-Lapväärtinjoella, Karvianjoella, Pielisellä, Vuoksella, Iijoella sekä Oulujoella[3]

Tuulivoiman osalta merkki edellyttää voimalaitoksen sijoittumista tärkeiden linnusto-, maisema- ja luonnonsuojelualueiden ulkopuolelle.

EKOenergia-merkki on Suomen ainoa kolmannen osapuolen valvoma energian sertifiointijärjestelmä. Se on myös ainoa koko maailmanlaajuinen ympäristömerkki energialle.

Merkki on ollut käytössä vuodesta 2013, mutta sen juuret ovat suomalaisessa 1998 perustetussa Norppaenergia-merkissä, jolloin sähkömarkkinoiden vapautumisen myötä kuluttajille avautui mahdollisuus kilpailuttaa energiayhtiöitä.[4] Nykyinen logo otettiin käyttöön siitä järjestetyn suunnittelukilpailun jälkeen 23. lokakuuta 2009.[5]

Sertifioidut energianmyyjät Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa EKOenergiaa myyvät mm. ECOHZ, Ekosähkö Oy, Enegia, Energiapolar Oy, Etelä-Savon Energia, Forssan Energia, Fortum, GreenStream, Lappeenrannan Energia, Nordic Green Energy, Porvoon Energia, Scandem, Tammisaaren Energia ja Vattenfall. Jotkut EKOenergiaa Suomessa myyvät yritykset tuottavat sitä myös Ruotsissa, Tanskassa tai Norjassa.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]