Einari Uusikylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaarlo Einari Uusikylä (vuoteen 1926 Frisk; 9. tammikuuta 1890 Vaasa1973 Vaasa) oli itseoppinut suomalainen kuvataiteilija ja erityisesti miniatyyrimaalari. Vahvasti eläytyen hän tulkitsi kotikaupunkiaan Vaasaa ja sen saaristoa. Uusikylä oli tunnettu eteerisenä herrasmiehenä, joka mielellään pohti olemassaolon tarkoitusta. Tikanojan taidekodin peruskokoelmassa on yli sata teosta.[1]

Eemu Myntti, Eero Nelimarkka ja Einari Uusikylä olivat lapsuudenystäviä ja pitivät yhteyttä läpi elämänsä: He kirjoittelivat toisilleen kirjeitä ja kävivät kahviloissa pitkiä keskusteluja taiteesta ja elämästä. Ehkä paras osoitus heidän ystävyydestään ovat lukuisat heidän toisistaan maalaamat muotokuvat. Kolmikkoa voidaan kutsua suomalaisen modernismin varhaiskauden tulenkantajiksi.

"Ensimmäisen kerran hänen töitään nähtiin Helsingissä vuonna 1929 Helsingin taidehallissa. Näyttely oli menestys ja sen jälkeen hänen töitään olikin säännöllisesti esillä pääkaupungissa. Kotikaupunki oli kuitenkin penseä, pääkaupunkiseudun menestys ei täällä antanut aihetta enempään. Einari elätti itseään ja perhettään jo aiemmin aloittamallaan metallipakotuksen, lampettien, peilinkehysten ja lautasten parissa uurastamalla." [2]

"Olen onnellinen kun kokemukseni muodostuvat näkemyksiksi" (Päiväkirja,sivu 216)

"Ihmissydän on kanteleen kaltainen. Siellä on viritetty eri tunteet sointuviksi kieliksi, joita Elämä soittelee. Kokemukset muodostuvat sydämessä taruiksi, jotka yksinäisinä hetkinä alkavat soida ja herättävät tuhansia kuvia mielikuvituksen maailmassa. Näitä säveliä tulisi ottaa talteen ja muodostaa pysyväisiksi. Taiteen tehtävä onkin näiden sävelien kokoaminen. (12.3.1913)

Einari Uusikylä ehti täyttää 70 ennen kuin Vaasan kaupunki, jossa hän eli elämänsä ja jonka ympäristöä hän kuvasi teoksissaan, osti häneltä taulun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]