Edward Pierson Ramsay

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edward Pierson Ramsay.

Edward Pierson Ramsay (3. joulukuuta 1842 Dobroyd Estate, Long Cove, Sydney16. joulukuuta 1916 Sydney) oli australialainen eläintieteilijä ja lintutieteilijä.

Hänen isänsä oli tohtori David Ramsay, äitinsä Sarah Ann Lord. Hän opiskeli St Mark's Collegiate Schoolissa, The King's Schoolissa, Parramattassa. Hän opiskeli lääketiedettä Sydneyn yliopistossa 1863–1865, mutta ei suorittanut loppuun opintojaan. Vaikka hän ei koskaan suorittanut oppiarvoa eläintieteissä, hän oli hyvin perillä luonnonhistoriasta ja julkaisi useita tutkielmia.

1863 hän oli Entomological Society of New South Walesin taloudenhoitaja. 1865 hän toimitti tutkielman "Oology of Australia" Philosophical Societylle, ja kun em. seura yhdistettiin Royal Society of New South Walesiin, hän sai vapaajäsenyyden seuran hyväksi tekemästään työstä.

1868 Ramsay perusti veljiensä kanssa sokeriruokoplantaasin Queenslandiin, mutta se ei ollut menestys. Hän oli yksi Linnean Society of New South Walesin perustajista 1874 ja sen neuvoston jäsen vuoteen 1892 saakka. Hänestä tuli ensimmäinen Australiassa syntynyt Australian Museumin intendentti ja hän keräsi laajan kokoelman kansallisia aseita, pukuja, aterimia ja koruja kuvaamaan Polynesian ja Australian etnologiaa. Hän lisäsi kokoelmiin 17 600 lintua. Hän julkaisi yli 30 kaloja käsittelevää kirjoitusta. 1876–1894 hän julkaisi neliosaisen Catalogue of the Australian Birds. Terveydellisistä syistä johtuen hän joutui luopumaan virastaan 1894.

1883 Ramsay matkusti Lontooseen Kansainvälisille kalavesimessuille. Siellä hän tapasi Francis Dayn, joka oli kerännyt kaloja useita vuosikymmeniä Etelä-Aasiassa. Ramsay hankki osan Dayn kokoelmasta, muun muassa 150 Dayn nimeämää lajia.

Eläkkeelle jäätyään hän palveli Australian museota konsultoivana ornitologina vuoteen 1909.

7. marraskuuta 1876 hän meni naimisiin Ellen Eliza Foxin kanssa. Heille syntyi 4 tytärtä ja 2 poikaa, joista John Simeon Piersonista tuli kuuluisa lintuvalokuvaaja.

Ramsay nimesi linnuista muun muassa tiheikkölaulajan ja punakurkkulurikin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]