Edward Petter

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Westland Lysander

Edward Petter (8. elokuuta 19081. toukokuuta 1968) oli englantilainen lentokonesuunnittelija, koko nimeltään William Edward Willoughby "Teddy" Petter (W. E. W. Petter).

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edward Petter oli Petters Limited -insinööritoimiston omistaneen Sir Ernest Petterin poika. Hänen isänsä ja isän veli olivat perustaneet Westland-yrityksen vuonna 1915. Edward Petter valmistui koneinsinööriksi vuonna 1929.

Petter pestautui Westlandiin, jossa hän nousi tekniseksi johtajaksi vuonna 1935. Tämä nepotistinen valinta johti monen Petterin syjäyttämäksi tulleen hyvän insinöörin lähtemiseen yrityksestä. Vuonna 1935 Westlandiin perustettiin Petterin koulutusta vastaava lentokoneosasto.

Westland Whirlwind

Petter suunnitteli Westland Lysander -yhteyskoneen. Seuraava Petterin suunnitelma oli Westland Whirlwind (hävittäjälentokone), josta tehtiin vain muutama kappale. Viimeisin suunnitelma Westlandilla oli Westland Welkin, joita tehtii noin sata kappaletta. Westlandista tuli tähän aikaan Supermarine Spitfire -koneen osavalmistaja.

Vuonna 1944 Petter lähti English Electricille, jossa sai pääsuunnittelijan pestin. Hän suunnitteli 1950-luvun alussa English Electric Canberran. Kone perustui Westlandin pääsuunnittelijan Arthur Davenportin kaavailemaan pommikoneeseen. Hän aloitti English Electric Lightningin suunnittelun, mutta erosi yhtiöstä ennen sen varsinaista suunnittelua.

Folland Gnat

Petter siirtyi vuonna 1951 Follandille. Hän suunnitteli Folland Midge- ja Folland Gnat -koneet. Hän osallistui Red Dean -ohjuksen suunnitteluun ennen kuin sen siirrettiin Vickersille.[1] Petteristä tuli Follandin toimitusjohtaja vuonna 1954, kun Henry Folland kuoli. Folland Aircraft sulautui Hawker Siddeley -yritykseen vuonna 1959. Petter muutti Sveitsiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]