Westland Whirlwind (hävittäjälentokone)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Westland Whirlwind
Tyyppi hävittäjä
Alkuperämaa  Yhdistynyt kuningaskunta
Valmistaja Westland Aircraft

Westland Whirlwind oli Westland Aircraftin valmistama yksipaikkainen ja kaksimoottorinen hävittäjä, joka oli Britannian ensimmäinen.

Se ehti osallistua taisteluun Britanniasta. Moottorina oli kaksi 765 hevosvoiman Rolls-Royce Kestrel -moottorista kehitettyä Peregrine I -V-moottoria, jotka mahdollistivat 589 km/h huippunopeuden. Koneen valmistuessa kesällä 1940 nopeus oli kohtuullisen hyvä, ja jokseenkin vastaava kuin Supermarine Spitfirellä.

Konetyyppiä valmistettiin vain 112 kappaletta. Moottorin lastentaudit lyhensivät muutoin mainiona pidetyn hävittäjän käyttöikää. Laskeutuessa suuri kiitoratavaatimus rajoitti käyttöä Britannian lyhyillä nurmikentillä.

Ilmataisteluista selviytyneet lentokoneet muunnettiin Whirwind Mk I A -tyypin hävittäjäpommittajiksi. Enimmäispommikuorma oli kuitenkin vain 454 kg. Ampuma-aseistuksena oli neljä 20 mm Hispano -tykkiä koneen keulassa.

  • Chant, Chris: II Maailmansodan lentokoneet, Karisto, 2008, Hämeenlinna (suom. Petri Kortesuo) Alkuteos: Amber Books, 1999 ISBN 978-951-23-5025-4 (s. 311)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]