Edmund White

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edmund White

Edmund Valentine White III (s. 13. tammikuuta 1940) on yhdysvaltalainen kirjailija. Hän on ollut Yhdysvaltain taide- ja kirjallisuusakatemian jäsen vuodesta 1996.

White syntyi Cincinnatissa, Ohiossa, ja kasvoi suurilta osin Chicagossa. Cranbrook Schoolin käytyään hän opiskeli Michiganin yliopistossa ja työskenteli sitten toimittajana New Yorkissa. Hän asui vuodesta 1983 vuoteen 1990 Ranskassa[1].

Whiten tunnetuin romaani lienee oman seksuaalisuuden etsimistä käsittelevä A Boy's Own Story (1982). White itse on avoimesti homoseksuaali, ja monet hänen kirjoistaan sivuavat kyseistä aihetta. Hän on lisäksi myöntänyt kärsivänsä HIV-tartunnasta.[1]

White on ranskalaisen Ordre des Arts et des Lettres'n Officier ja American Academy of Arts and Sciencesin jäsen.[2] Hänen tuotantonsa ei rajoitu proosaan, vaan häneltä on lisäksi ilmestynyt muun muassa näytelmä Terre Haute (2006). Hänelle on myönnetty homokirjallisuuden arvostettu Lambda-palkinto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Schulman, Leonard: Edmund White: Imagining Other Lives. Time, 30.7.1990. Artikkelin verkkoversio Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)
  2. Curriculum vitae Edmund White. Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.