Ebioniittien evankeliumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ebioniittien evankeliumi tai Ebionievankeliumi on Uuden testamentin apokryfisiin kirjoihin lukeutuva juutalais-kristillinen evankeliumi, joka on hyvin samankaltainen Heprealaisten evankeliumin ja Nasarealaisten evankeliumin kanssa. Hieronymuksen mukaan kyseessä oli sama kirjoitus kuin Heprealaisten evankeliumi, mikä lisää sekaannusta. Kuten nämä kaksi muuta evankeliumia, myös Ebioniittien evankeliumista on säilynyt vain katkelmia kirkkoisien lainauksissa. Näin on vaikea päätellä, kuinka itsenäinen teksti on kyseessä, vai onko kyseessä pelkästään näiden kahden evankeliumin vähäinen muunnelma.

Epifanios, jonka kirjoitukset ovat päälähde evankeliumin katkelmille, painottaa sen ja Nasarealaisten evankeliumin välistä eroa. Hänen mukaansa nasarealaiset luettiin oikeaoppisten kristittyjen joukkoon, kun taas ebioniitit katsottiin harhaoppisiksi. Näin on selvää, että näiden kahden evankeliumin välillä on täytynyt olla opillisia eroja.

Evankeliumi vaikuttaa olevan, niin paljon kuin siitä voidaan päätellä, yritys muodostaa yksi harmonisoitu kertomus synoptisista evankeliumeista. Siinä on kuitenkin vähäisiä ebioniittien opetuksiin sopivia muutoksia. Niiden mukaan Jeesus oli muun muassa kasvissyöjä. Jeesus myös esitettiin adoptionistisessa valossa, toisin sanoen hänen katsottiin olleen alun perin ihminen, joka tuli jumalalliseksi kasteen yhteydessä. Suurin osa näistä muutoksista on saatu aikaan pienillä mutta ovelilla kreikan kielen sanojen muunnoksilla, kuten muuttamalla akris-ateria ("heinäsirkka") egkris-ateriaksi ("kakku", "leipä").

Epifanioksen mukaan Ebioniittien evankeliumista puuttui myös Matteuksen evankeliumin kertomus Jeesuksen syntymästä. Tämä voi tarkoittaa joko sitä, että ebioniitit jättivät sen pois, tai sitä, että Matteuksen evankeliumista on alun perin ollut olemassa varhaisempi versio, jossa ei ole ollut kyseistä kertomusta, ja johon Ebioniittien evankeliumi on perustunut.

Oikeaoppinen kirkko katsoi nämä muutokset harhaoppisiksi, mikä johti syytöksiin tekstin väärentämisestä ja runtelemisesta. Lopulta evankeliumi kärsi saman kohtalon kuin ebioniitit itse ja joutui unholaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]