Eadweard Muybridge

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eadweard Muybridge
Eadweard Muybridge
Eadweard Muybridge
Henkilötiedot
Syntynyt9. huhtikuuta 1830
Lontoo
Kuollut8. toukokuuta 1904 (74 vuotta)
Lontoo
Kansalaisuus englantilainen
Ammatti valokuvaaja

Eadweard Muybridge [ˌɛdwərd ˈmaɪbrɪdʒ] (9. huhtikuuta 18308. toukokuuta 1904 Lontoo) oli englantilaissyntyinen valokuvaaja. Hänet tunnetaan 1800-luvun Amerikan elämää tallentaneista kuvista ja liikettä kuvaavista kuvasarjoista.[1]

Muybridgen ottama kuvasarja kilpahevosesta.

Muybridge tuli tunnetuksi Yosemiten kansallispuistossa ja San Franciscossa kuvaamistaan kuvasarjoista. Aiheet kuvasivat Yhdysvaltojen levittäytymistä länteen. Vuonna 1872 hän ratkaisi aikalaisia vaivanneen kysymyksen, irtoavatko hevosen kaikki neljä jalkaa maasta laukan aikana. Kalifornian kuvernööri Leland Stanford oli jalkojen irtoamisen kannalla ja palkkasi Muybridgen todistamaan väitteensä. Muybridge käytti sähköistä laukaisinta ja 24 kameraa ja sai aikaan kuvasarjan, joka todisti väitteen oikeaksi.

Vuonna 1874 Muybridge joutui hankaluuksiin yksityiselämässään, kun paljastui, että hänen vaimollaan oli rakastaja. Muybridge ampui miehen, jota epäili myös lapsensa isäksi. Oikeudenkäynnissä hänet todettiin syyntakeettomaksi, koska hän väitti saaneensa aivovaurioon johtaneen täräyksen päähänsä. Oikeudenkäynnin jälkeen hän lähti Keski-Amerikkaan ja palasi vasta 1877. Koska hän epäili, että hänen poikansa ei ollut hänen lapsensa (huolimatta heidän yhdennäköisyydestään), hän pani tämän orpokotiin.

Myöhemmin Muybridge kehitti zoetrooppeja ja piti Chicagossa luentoja. Lisäksi hän jatkoi tutkimuksiaan ihmisen liikkeistä. Muybridge palasi vuonna 1894 Englantiin, jossa hän kuoli 8. toukokuuta 1904.

Juho Gartz on tehnyt Muybridgestä dokumentin Eadweard Muybridge (2007).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Päivän elokuvia. Tv-maailma 50/2011, s. 25.
  2. Finnish documentary films. Viitattu 22.12.2011. (PDF)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.