DVB-CPCM

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Dvb-CPCM)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

DVB-CPCM (DVB Content Protection and Copy Management), joka usein lyhennetään vain CPCM, on digitaalinen käyttöoikeuksien hallintastandardi, jonka on kehittänyt DVB-projekti. Sen pääasiallisena tarkoituksena on aikaansaada yhteentoimiva eurooppalaisen digitelevisiosisällön käyttöoikeuksien hallintajärjestelmä, mutta muutkin maat voivat ottaa standardin käyttöön.

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CPCM määrittelee, miten digitaaliseen sisältöön, kuten televisio-ohjelmiin, lisätään tieto käyttöoikeuksista, eli miten sisältöä voidaan käyttää ja jakaa muiden CPCM:ää tukevien laitteiden kanssa.

Sisällön toimittajat voivat käyttää sisällön kanssa tallennettavia lippuja kuvaamaan, miten sisältöä saa käyttää. Kaikkien CPCM:ää tukevien laitteiden tulee noudattaa näitä lippuja. Liput joko sallivat tai kieltävät sisällön siirtämisen tai kopioinnin muihin CPCM-laitteisiin. Sisältö voidaan myös toimittaa esimerkiksi aikarajoitettuna, tai sisällön samanaikainen näyttäminen eri laitteilla voidaan kieltää.

Valtuutettu laitejoukko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CPCM tekee eron nk. "Authorized Domain":in eli valtuutetun laitejoukon sisäpuolisten ja ulkopuolisten laitteiden välillä. Valtuutettu laitejoukko voi sisältää saman käyttäjän tai perheen laitteita sekä kotona että kodin ulkopuolella, myös kauempana, kuten autoissa tai kesämökeissä. CPCM määrittelee erikseen myös pitäisikö sisällön pysyä "kotona" paikallisympäristössä ("Local Environment") tai tietyn fyysisen alueen kuten maan sisäpuolella ("Geographic Area").

Vankkuusvaatimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CPCM (kuten kaikki maksu-TV-tarkoituksiin käytetyt sisällönsuojausmekanismit) sisältää nk. "robustness"- eli vankkuusvaatimuksen, joka edellyttää, että valmistajat suunnittelevat laitteensa siten, että ne vastustavat loppukäyttäjän muutosyrityksiä. Tämä tekee mahdottomaksi toteuttaa täysin luotetun CPCM-toteutuksen käyttäjän muokattavissa olevalla ohjelmistolla, kuten Linuxilla.lähde?

Toisin kuin useimmat käyttöoikeuksien hallintajärjestelmät, CPCM (ainakin teoriassa) tukee valikoimaa erilaisia vaatimustenmukaisuus- ja vankkuushallintoja sen sijaan että sitoisi kaikki samoihin ehtoihin. On mahdollista, että maksu-TV:tä, ilmaista TV:tä ja jopa Public domain -sisältöä varten syntyy erilaiset vankkuushallinnot erilaisine luottamusmalleineen.kenen mukaan? Kullakin näistä voisi olla sopivantasoiset vankkuusvaatimukset. Olisi myös mahdollista määritellä CPCM:lle sellainen vankkuushallinto, joka sallii toteutuksen käyttäjän muokattavissa olevalla ohjelmistolla, mutta siihen ei todennäköisesti luotettaisi tarpeeksi, jotta sen mukaisten laitteiden sallittaisiin vastaanottaa sisältöä useimmista kaupallisista palveluista.lähde?

Tällä hetkellä yhtään vaatimustenmukaisuus- ja vankkuushallintoa ei ole julkistettu, joten mitään rajoituksia ei ole vielä määritelty.

Muut asiaan liittyvät teknologiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Broadcast flag[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CPCM toisinaan rinnastetaan epäonnistuneeseen USA:n Broadcast flagiin.lähde?

CPCM:ää sovelletaan kotona, vasta kun lähetys on vastaanotettu, eikä sitä koskaan lisätä televisiolähetykseen. DVB on nyt kuitenkin määritellyt DVB Service Informationiin (DVB-SI) signaalit, joiden avulla televisioyhtiö voi viestittää oikean käyttäytymisen vastaanottimien sisällönsuojausjärjestelmille, esimerkiksi CPCM. Nämä signaalit eivät ole erityisesti rajoittuneita CPCM:ään, vaan niitä voidaan myös käyttää HDCP:n tai vastaavien järjestelmien ohjaamiseen. CPCM määrittelee kuitenkin tarkan muunnoksen näistä DVB-SI-signaaleista CPCM:n käyttöoikeuksiin eli "usage state information":iin.

On huomionarvoista, ettei Euroopassa ole sellaista yhtä hallintoviranomaista kuin USA:n FCC, joten rinnastus USA:n epäonnistuneeseen lähestymistapaan on todennäköisesti epätäsmällinen.kenen mukaan?

HDCP ja DTCP-IP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HDCP suojaa yhtä langallista yhteyttä, tyypillisesti DVI tai HDMI. CPCM on verkkoriippumaton, ja sitä voidaan käyttää langallisen tai langattoman paikallisverkon sekä teoriassa jopa Firewire-linkkien yli. DTCP-IP on linkkisuojausjärjestelmä, joka on samankaltainen kuin HDCP, mutta toimii LAN- tai WLAN-yhteyden yli.

Sekä HDCP että DTCP-IP ovat linkkisuojaus- eli "näytä ja heitä pois"-tekniikoita, jotka yleensä kieltävät vastaanottavaa laitetta tallentamasta ja uudelleenjakamasta sisältöä. Kumpikin on suunniteltu estämään yhdistämästä laitteita, jotka eivät ole lähietäisyydellä toisiinsa nähden. CPCM sen sijaan voi sallia tallentamisen ja/tai etäyhteyden yli siirtämisen riippuen sisällön mukana annetuista oikeuksista.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DVB-projekti on julkaissut DVB CPCM:n täydet tekniset määritelmät. Ne voidaan vapaasti ladata dvb.orgista. DVB:n ohjausryhmä on hyväksynyt normatiiviset osat julkaistaviksi, ja ETSI julkaisee ne virallisena eurooppalaisena standardina ETSI TS 102 825-X, missä X viittaa standardin osan numeroon.

Kukaan ei ole vielä pystyttänyt "Compliance and Robustness Regime":ä eli vaatimustenmukaisuus- ja vankkuushallintoa standardia varten (vaikka huhuja useista tekeillä olevista on kuulunut), joten vielä ei ole mahdollista täysin toteuttaa CPCM-järjestelmää, koska mistään ei saa vaadittuja laitesertifikaatteja.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]