Duraatio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Duraatiolla tarkoitetaan yleensä Macaulayn duraatiota eli rahaston tai suoran korkosijoituksen (esim. obligaatio) kassavirroilla painotettua takaisinmaksuaikaa. Duraatio ilmoitetaan vuosissa. Jos duraatio on alle 1,00, kyseessä on rahamarkkinarahasto. Käytännössä lyhyen koron rahastojen duraatio on kuitenkin lähellä kolmea kuukautta.

Mitä pidempi aika lainan eräpäivään on, sitä suurempi on rahaston korkoriski, mikäli lainan korko on sovittu kiinteäksi. Korkoriski tarkoittaa, että korkosijoitusten markkina-arvot vaihtelevat korkotason mukana. Markkinakoron noustessa rahaston sijoitusten arvo laskee ja vastaavasti nousee korkojen laskiessa. Rahamarkkinarahastoon korkotason muutos näkyy käytännössä paranevana tuottona korkojen noustessa, sillä lainat uusiutuvat nopeasti korkeammalla korkotasolla.

Korkotason noustessa velkakirjojen arvo putoaa, koska uusista lainoista saa parempaa korkoa. Tällöin vanhoista pienemmän kuponkikoron lainoista ei enää olla valmiita maksamaan niin paljon, joten lainan markkinahinnan on pudottava, jotta siitä saataisiin sama tuotto kuin uusista lainoista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.