Duopoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Duopoli on yksi oligopolin muoto, jossa markkinoilla toimii vain kaksi tietyn palvelun tai tuotteen tarjoajaa. Duopolille on ominaista markkinoilla toimivien yritysten strateginen toiminta, jonka seurauksena duopolistisen markkinan hinnat saattavat vaihdella merkittävästi.

Taloustieteessä duopoli on yleisimmin analysoitu oligopolin muoto, koska sen toiminta on helppo mallintaa peliteorian avulla. Tunnetuimmat duopolimallit ovat:

  • Bertrand-kilpailu, jossa molemmat yritykset asettavat hinnat yhtä aikaa. Kuvaa tilannetta, jossa tuotantomäärää on helppo muuttaa mutta valittua hintaa ei. Lopputulos on sama kuin täydellisen kilpailun tapauksessa. Liittoutumalla eli muodostamalla kartellin yritykset voivat periä monopolihintaa.
  • Cournot-kilpailu, jossa molemmat yritykset päättävät tuotantomäärän yhtä aikaa. Kuvaa tilannetta, jossa tuotantomäärä päätetään ennen hinnan asetusta. Tuotannon määrä on suurempi kuin monopolin tapauksessa, mutta pienempi kuin täydellisen kilpailun tapauksessa. Hinta on vastaavasti matalampi kuin monopolin tapauksessa ja korkeampi kuin täydellisen kilpailun tapauksessa. Malli on Antoine Augustin Cournot'n kehittämä.
  • Stackelberg-kilpailu, jossa toinen yritys on ns. määräjohtaja ja toinen määräseuraaja. Määräjohtaja päättää tuotannon määrän ensin ja saa siten etulyöntiaseman. Johtaja saa aina vähintään yhtä suuren voiton kuin seuraaja. Tuotannon määrä on suurempi kuin Cournot-kilpailussa, mutta pienempi kuin täydellisessä kilpailussa. Hinta on matalampi kuin Cournot-kilpailussa ja korkeampi kuin täydellisen kilpailun tapauksessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]