Koordinaatit: 54°1′N, 23°59′E

Druskininkai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Druskininkai
vaakuna
vaakuna

Druskininkai

Koordinaatit: 54°1′N, 23°59′E

Valtio Liettua
Lääni Alytusin lääni
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Ričardas Malinauskas
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 24 km²
Korkeus 103 m
Väkiluku (2010) 16 111

Druskininkai (puol. Druskieniki) on kaupunki Liettuan eteläosassa. Vuonna 2010 sen väkiluku oli 16 111 asukasta. Kaupunki sijaitsee noin 130 kilometrin päässä maan pääkaupungista Vilnasta, lähellä Valko-Venäjän rajaa, Itämereen laskevan Niemen-joen etelärannalla.[1]

Druskininkai mainittiin ensimmäisen kerran kirjoitetussa lähteessä vuonna 1596, jolloin Liettuan metrikaan oli merkitty, että Druskininkain kylä annettiin Pervalkan kartanon isännälle Voropajukselle.[2]

Druskininkain suola

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin nimi tulee liettuankielisestä sanasta druska, joka tarkoittaa suolaa. Nimitys viittaa paikallisten lähteiden mineraalipitoiseen veteen, jonka väitetään auttavan parantavasti joihinkin sairauksiin.[3] Oletetusta parantavasta vaikutuksesta on tiedetty jo muutamia vuosisatoja.

Kylpyläkaupunki

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähdevesi on tuonut Druskininkaihin myös turisteja. Vuonna 1794 Puolan silloinen kuningas julisti alueen terveyslomakohteeksi, minkä jälkeen kaupunkiin alettiin rakentaa kylpyaltaita. 1800-luvulla Vilnan yliopiston professori Ignacy Fonberg analysoi paikallisen mineraaliveden kemiallisen koostumuksen ja totesi sen sisältävän suuria määriä kalsiumia, natriumia, kaliumia, jodia, rautaa ja magnesiumia.[4] Venäjän silloisen keisarin Nikolai I:n nähtyä tulokset hän hyväksyi vuonna 1837 Druskininkain kehittämisen varsinaiseksi matkakohdekaupungiksi, vaikka epävirallisia mineraali- ja mutakylpylöitä paikalla oli ollut jo jonkin aikaa.[5] Ensimmäinen hoitolaitos rakennettiin vuonna 1893.

Kaupungissa on edelleen kylpylä- ja hoitolatoimintaa: mineraalivesi- ja mutahoitoja sekä ilmastoterapiaa. Liettuan ensimmäinen vesipuisto rakennettiin vuonna 2006 Druskininkaihin.

Euroopan unionin rakennerahastojen tuella kaupungissa restauroidaan ja rakennetaan uusia turistikohteita.

Druskininkaissa on mm. nuorille kiipeilypuisto, jonka kaksi köysirataa kulkee joen toiselle puolelle. Kiipeijöiden turvallisuus on varmistettu vyövaljain. Viereisen kunnan puolella on yksityinen puuveistospuisto. Samalla alueella on valtion omistamaa metsämaata, jota käytetään leiriytymiseen. Druskininkaist on runsaat neljä kilometriä Valko-Venäjän rajan rajanylityspaikalle. Druskininkaissa on myös ortodoksinen kirkko.

Ortodoksinen kirkko
  1. Population at the beginning of the year by city / town and year, Liettuan tilastokeskus. Viitattu 21.12.2010. (englanniksi)
  2. Lithuanian resorts and resort areas (pdf) (Kappale Druskininkai) 2008. National Health Resort Association of Lithuania. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. Jonathan Bousfield: Baltic States, s. 138. Rough Guides, 2004. ISBN 9781858288406. Google book. (englanniksi)
  4. Potassium: Webster's Quotations, Facts and Phrases, s. 303. Icon Group International, 2008. ISBN 9780546660036. Google Book.
  5. Portrait of the Regions of Lithuania - Druskininkai municipality Department of Statistics to the Government of the Republic of Lithuania. Arkistoitu 3.3.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.