Dorothea Lange

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lange Kaliforniassa vuonna 1936.
Langen tunnetuin teos Migrant Mother vuodelta 1936.

Dorothea Lange (alk. Dorothea Margarette Nutzhorn; 25. toukokuuta 1895 Hoboken, New Jersey, Yhdysvallat11. lokakuuta 1965) oli yhdysvaltalainen dokumenttivalokuvaaja. Hän tuli tunnetuksi 1930-luvun suuren laman aikaisella työllään, johon lukeutuu muun muassa valokuva "Migrant Mother" (1936), joka kuuluu The Family of Man -kokoelmaan. Kuvan nainen on Florence Owens Thompson (1903–1983). Valokuvaaja ei kysynyt mallinsa nimeä, ja tämän henkilöllisyys tuli julkisuuteen vasta 1970-luvun lopulla.

Lange sairastui seitsemänvuotiaana polioon, joka vaikutti hänen liikkumiseensa pysyvästi. Hän opiskeli muun muassa Clarence Hudson Whiten johdolla New Yorkissa, mutta muutti vuonna 1918 San Franciscoon.

Lange pääsi laman aikana Farm Security Administrationin palvelukseen. Vuonna 1960 antamassaan lausunnossa hän ei kyennyt nimeämään "Migrant Motherissa" ollutta naista, mutta nimi selvisi myöhemmin. Hän kuului vuonna 1952 Aperture-valokuvauslehden perustajajiin, mutta alkoi kärsiä heikkenevästä terveydestä ja menehtyi Kalifornian Indiossa 70-vuotiaana ruokatorvensyöpään.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dorothea Lange.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.