Donald Slayton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Donald Kent "Deke" Slayton
Henkilötiedot
Syntynyt1. maaliskuuta 1924
Sparta, Wisconsin
Kuollut13. kesäkuuta 1993 (69 vuotta)
League City, Texas
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti taistelulentäjä
Ura
Tyyppi astronautti
Sotilasarvo majuri, USAF
Aika avaruudessa 9 pv. 1 h 28 min.
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Lennot
Apollo-Soyuz Test Project Apollo-Soyuz Test Project

Donald Kent ”Deke” Slayton (1. maaliskuuta 1924 Sparta, Wisconsin – 13. kesäkuuta 1993) oli yhdysvaltalainen astronautti, yksi seitsemästä alkuperäisestä Mercury-astronautista.

Slayton syntyi maatilalla lähellä Spartaa, Wisconsinin osavaltiossa. Hän liittyi Yhdysvaltain ilmavoimiin vuonna 1942 ja osallistui toiseen maailmansotaan B-25-pommikoneen lentäjänä 56 taistelulennolla Euroopassa. Sodan jälkeen Slayton suoritti ilmailualan insinööritutkinnon Minnesotan yliopistossa.

Sydämen rytmihäiriöistä johtuen Deke Slayton ei voinut osallistua avaruuslennoille, ja hän oli alkuperäisistä seitsemästä astronautista ainoa, joka ei lentänyt Mercury- ja Gemini-lennoilla.

Jouduttuaan lääketieteellisistä syistä syrjään lentotehtävistä Slayton erosi ilmavoimista ja työskenteli avaruushallinto NASA:n palveluksessa siviilinä vastaten astronauttien valinnasta lennoille.

Slaytonin läpäistyä terveystarkastukset, hän osallistui vuonna 1975 Apollo–Soyuz-lennolle yhdessä Thomas Staffordin ja Vance B. Brandin kanssa. Apolloon telakoituneen Soyuz-aluksen miehistön kosmonautteina olivat ensimmäisen avaruuskävelyn suorittanut Aleksei Leonov ja Valeri Kubasov.

Deke Slayton kuoli pahanlaatuiseen aivokasvaimeen vuonna 1993.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]