Domus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Atriumin ja peristyliumin ympärille rakennettu domus

Domus oli Rooman valtakunnan rikkaan yläluokan, patriisien suosima kaupunkitalo.[1] Domukset oli suuria ja ylellisiä yksi- tai kaksikerroksisia rakennuksia, jotka rakennettiin yhden tai useamman sisäpihan ympärille. Tyyli on periytynyt etruskeilta. Toinen valtakunnan kaupungeissa yleinen asuintalotyyppi oli insula, ala- ja keskiluokan plebeijien asuttama vuokrakasarmi.

Domukseen saavuttiin useimmiten suoraan kauppakadulta eteishallin (fauces) kautta. Talon kadunpuoleisella seinällä ei tyypillisesti ollut asuinhuoneita vaan kauppoja (tabernae), jotka talon isäntä vuokrasi kauppiaille mikäli ei tarvinnut niitä omiin liiketoimiinsa. Talojen ulkoseinillä ei sijainnut juurikaan ikkunoita, jotta kaupungin hälinä ei pääsisi häiritsemään isäntäväen kotirauhaa.

Eteisestä saavuttiin atriumiin, talon tärkeimpään huoneeseen, jossa isäntäväki otti vastaan vieraitaan. Atriumin keskellä oli katossa oleva aukko (compluvium) valon, ilman ja sadeveden keräämistä varten. Aukon alapuolella sijaitsi usein sadevesiallas (impluvium). Atriumissa sijaitsi myös kotialttari (lararium). Atriumista oli sisäänkäynti talon muihin tärkeisiin huoneisiin: isäntäväen makuuhuoneisiin (cubiculum), ruokasaliin (triclinium) ja isännän työhuoneeseen (tablinum).

Etenkin suuremmissa taloissa oli atriumin lisäksi sisempänä myös toinen puutarhamainen pylväiden ympäröimä sisäpiha (peristylium), jonka keskiosa oli kattamaton. Ylellisesti sisustetusta peristyliumista saattoi löytyä patsaita, suihkulähteitä tai kalalammikko (piscina). Peristyliumin ympärillä saattoi sijaita lisää makuuhuoneita, keittiö (culina), jossa orjat valmistuvat aterioita isäntäväelle ja heidän vierailleen, sekä varastoja ja orjien asuinhuoneita.

Roomalaiset domukset sisustettiin ylellisesti. Seinät olivat värikkäästi maalattuja ja lattioita koristivat mosaiikit. Huonekaluista tärkein oli sänky, jossa roomalaiset viettivät mielellään aikaansa. Jopa ruokasalin pöytää ympäröivät sänkymäiset sohvat, joilla loikoiltiin ateriasta nauttien. Muita huonekaluja taloissa oli vähän, sänky oli usein makuuhuoneen ainut huonekalu. Harvan sisustuksen avulla pyrittiin asuntoihin saamaan avaruutta ja suuremman tilan tuntua.

Kuvia roomalaisen domuksen raunioista Vaison-la-Romainessa Ranskassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Insula - roomalaisen ala- ja keskiluokan, plebeijien vuokrakasarmi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valkeapää, Leena: Taidehistorian sanasto (PDF) 2003. Jyväskylän yliopisto. Arkistoitu 21.12.2008. Viitattu 26.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]