Doedicurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Doedicurus clavicaudatus
Doedicurus BW.jpg
Fossiili

Pleistoseeni

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Ylälahko: Vajaahampaiset Xenarthra
Lahko: Cingulata
Heimo: Glyptodontidae
Suku: Doedicurus
Burmeister, 1874
Laji: clavicaudatus
Kaksiosainen nimi

Doedicurus clavicaudatus
Burmeister, 1874

Katso myös

 Commons-logo.svg Doedicurus Commonsissa

Doedicurus oli Etelä-Amerikan savanneilla elänyt glyptodontti, jättiläismäinen vyötiäinen, kuten sen sukulainen Glyptodon. Laji ilmestyi pleistoseenillä ja jääkaudella noin 11 000 vuotta sitten. Se oli sukua nykyisille vyötiäisille ja laiskiaisille.[1]

Piirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sen korkeus oli lähes kaksi metriä, pituus viisi metriä ja paino raskaan panssarin ansiosta lähes kolme tonnia. Sillä oli myös kookas, keilapallon kokoinen ja kanuunankuulan painoinen piikikäs luukurikka häntänsä päässä. Luukurikkaa käytettiin luultavasti saman lajin yksilöitä vastaan, eikä puolustukseen petoja vastaan, sillä häntä oli hyvin kömpelö liikutettava. Etelä- ja Pohjois-Amerikan yhdistyessä Doedicurus oli eräitä harvoja Etelä-Amerikan mantereen endeemisiä lajeja, jotka menestyivät Pohjois-Amerikasta tulleiden tulokaslajien aiheuttamasta kilpailusta huolimatta.[1] Itse asiassa laji menestyi niin hyvin, että se levisi Väli-Amerikan kangasta pitkin Pohjois-Amerikkaan.

Fossiilit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doedicurusksen fossiileja on löytynyt eri puolilta Pohjois- ja Etelä-Amerikkaa. Eniten niitä on löytynyt Ensenada kerrostumista Argentiinasta. On mahdollista että ensimmäiset Etelä-Amerikkaan tulleet ihmiset kohtasivat niitä, sekä mahdollisesti metsästivät niitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.