Dmitri Kabalevski

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dmitri Borisovitš Kabalevski (ven. Дмитрий Борисович Кабалевский, 30. joulukuuta (J: 17. joulukuuta) 1904 Pietari14. helmikuuta 1987 Moskova) oli neuvostoliittolainen säveltäjä.

Kabalevski syntyi Pietarissa ja opiskeli Nikolai Mjaskovskin johdolla Moskovan konservatoriossa. Toisen maailmansodan aikana hän liittyi Neuvostoliiton kommunistiseen puolueeseen. Hän oli myös Neuvostoliiton säveltäjäliiton johtavia hahmoja. Kabalevski sävelsi muun muassa oopperoita, konserttoja, pianomusiikkia ja myös musiikkia mykkäelokuvia varten. Hänen tunnetuin teoksensa on humoristinen orkesterisarja Koomikot.

Suomessa Kabalevski kävi tammi–helmikuussa 1945 osana neuvostoliittolaista kulttuuridelegaatiota. Hän tapasi useita suomalaisia, muun muassa Uuno Klamin ja Martti Similän. Hän oli myös kirjeenvaihdossa useiden suomalaisten kanssa vierailunsa jälkeen. Lisäksi hän lähetti Suomeen lahjoituksena useiden neuvostoliittolaisten teosten partituureja, joita otettiin RSO:n ja HKO:n ohjelmistoon 1940-luvun jälkipuoliskolla.

Kabalevski sai monia valtion palkintoja musiikillisista ansioistaan. Palkintoihin kuuluu kolme Stalin-palkintoa.

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.