Dmitri Grigorovitš (lentokonesuunnittelija)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dmitri Pavlovitš Grigorovitš (ven. Дмитрий Павлович Григорович; 6. helmikuuta (J: 25. tammikuuta) 1883 Kiova, Venäjän keisarikunta26. heinäkuuta 1938 Moskova, Neuvostoliitto) oli neuvostoliittolainen lentokoneiden suunnittelija, joka johti Grigorovits-suunnittelutoimistoa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dmitri Grigorovitš syntyi nykyisin Ukrainaan kuuluvassa Kiovassa. Hän kävi keskikoulun ja Kiovan polyteknisen koulun. Siellä hän tutustui Igor Sikorskiin. Hän valmistui insinööriksi vuonna 1909. Hän muutti heti Pietariin ja julkaisi siellä vuodesta 1911 alkaen kahden vuoden ajan ”Ilmailun uutisia” -lehteä.

Keväällä 1913 Grigorovitšista tuli tuotantopäällikkö Stetinin lentokonetehtaaseen, joka valmisti lisenssillä ranskalaisia lentoveneitä. Hän korjasi Donnet-Lévêcque-lentoveneen. Tämän kokemuksen pohjalta hän suunnitteli Grigorovitš M-9 -lentoveneen. Näitä lentoveneitä Venäjän asevoimilla oli Suomen suuriruhtinaskunnassa Suomen itsenäistyessä, ja siksi Suomen ilmavoimat aloitti muun muassa näiden koneiden varassa.

Grigorovitš perusti oma yhtiön 1. heinäkuuta 1917. Siitä tuli 13. maaliskuuta 1918 neuvostoliittolainen valtionyhtiö, jonka tuotantoa suunnattiin pois ilmailusta. Grigorovitš muutti Sevastopoliin. Vuodesta 1919 hän työskenteli Neuvostoliiton valtion laitoksissa ilmailun parissa. Vuonna 1922 hän alkoi suunnitella uutta lentokonetta, ja 1923 hän alkoi valmistuttaa Grigorovitš M-23bis -lentovenettä. Vuonna 1926 hän perusti oman suunnittelutoimistonsa Leningradiin. Hänet vangittiin vuonna 1930. Vuonna 1933 Georgi Berijev otti hallintaansa hänen suunnittelutoimistonsa. Vuoteen 1938 asti hän työskenteli eri suunnittelutoimistoissa.

Grigorovitš kuoli vuonna 1938 Moskovassa leukemiaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]