Djedefra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Djedefra (Radjedef) oli faarao Khufun poika, jonka valtakausi oli 4. dynastian aikana 2566–2558 eaa.

Hän meni naimisiin sisarpuolensa Hetepheres II:n kanssa, mikä saattoi olla välttämätöntä valtaistuimen lunastamiseksi, jos hänen äitinsä oli yksi Khufun vähäisemmistä vaimoista. Djedefralla oli myös toinen vaimo, Khentet-en-ka, joka synnytti ainakin kolme poikaa, Setkan, Bakan ja Hernetin, sekä tyttären Neferhetepesi.

Torinon papyruksessa sanotaan, että Djedefra hallitsi kahdeksan vuotta, mutta eri lähteissä on poikkeavuuksia. Eräässä lähteessä kerrotaan, että hän olisi hallinnut 11 karjakautta. Tämä voi tarkoittaa 11 vuotta tai 21 vuotta, jos karjakausi tarkoittaa kahta vuotta.

Djedefra oli ensimmäinen kuningas, joka käytti Ran lapsi -titteliä. Tuona aikana auringonjumala Ran kultin suosio oli kasvussa.

Pyramidi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Djedefran raunioitunut pyramidi Abu Roashissa

Djedefran pyramidi oli rakennettu kukkulan päälle mikä tuotti paljon enemmän työtä, koska monen tonnin painoisia kiviä ei ole helppo kuljettaa ylös. Syy paikan valintaan oli mahdollisesti se, että faarao halusi, että hänen pyramidinsa olisi korkeammalla kuin kenenkään muun.

Djedefra rakennutti itselleen pyramidin pohjoisemmaksi Abu Roashiin, kahdeksan kilometriä Gizasta. Se on Memphiksen metropoliin pohjoisin osa. Vuonna 2004 ranskalainen egyptologi Vassil Dobrev esitti, että Djedefra saattoi olla suunnittelemassa Sfinksin pystyttämistä isänsä muistoa vartioimaan.

Vaikka alun perin egyptologit olivat sitä mieltä, ettei Djedefran pyramidia saatu koskaan valmiiksi, on sittemmin saatu todistusaineistoa päinvastaisesta väitteestä. Pyramidi on tosin tuhoutunut, kun roomalaiset valloittivat Egyptin ja purkivat tämän pyramidin, jotta saisivat siitä rakennuskiveä[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jim D: Kadonnut pyramidi osa 1 ja 2
Edeltäjä:
Khufu
Egyptin faarao
4. dynastia
Seuraaja:
Khafre
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.