Dirty Dancing – kuuma tanssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Dirty Dancing” ohjaa tänne. Elokuvan soundtrack-albumista kertoo artikkeli Dirty Dancing (soundtrack).
Dirty Dancing – kuuma tanssi
Dirty Dancing
Ohjaaja Emile Ardolino
Käsikirjoittaja Eleanor Bergstein
Tuottaja Linda Gottlieb
Säveltäjä John Morris
Kuvaaja Jeffrey Jur
Leikkaaja Peter C. Frank
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Vestron Pictures
Levittäjä Vestron Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1987
Kesto 100 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Dirty Dancing – kuuma tanssi on vuonna 1987 julkaistu romanttinen draamaelokuva. Elokuvan ohjasi Emile Ardolino ja sen pääosissa näyttelivät Patrick Swayze ja Jennifer Grey.

Dirty Dancing on yksi kaikkien aikojen katsotuimmista tanssielokuvista; pienen budjetin elokuva tuotti maailmanlaajuisesti 300 miljoonaa dollaria ja se oli ensimmäinen elokuva, jota myytiin maailmanlaajuisesti yli miljoona VHS-videokopiota.[1] Elokuva sai myös parhaan laulun Oscar-palkinnon ja parhaan kappaleen Golden Globe -palkinnon.

Vuonna 2004 sai ensi-iltansa Guy Ferlandin elokuva Dirty Dancing – Kuuma tanssi 2 (Dirty Dancing: Havana Nights), joka on alkuperäisen Dirty Dancingin esiosa tai uudelleentulkinta. Se sijoittuu Kuuban vallankumouksen aikaan 1950-luvun lopulla.

Elokuvan soundtrack-albumi Dirty Dancing on yksi maailman kaikkien aikojen myydyimpiä albumeja.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

18-vuotias newyorkilainen Frances ”Baby” Houseman (Jennifer Grey) viettää kesää 1963 yhdessä varakkaan perheensä kanssa Kellerman’silla, Catskillvuorilla sijaitsevassa lomakylässä. Hän on aikeissa mennä Mount Holyoke Collegeen opiskelemaan kehitysmaiden taloutta sekä liittyä rauhanjoukkoihin. Hän on saanut nimensä Frances Perkinsin, Yhdysvaltain ensimmäisen naispuolisen kabinetin jäsenen, mukaan. Babyn isä Jake (Jerry Orbach) on lomakylän omistajan, Max Kellermanin (Jack Weston), henkilökohtainen lääkäri.

Baby ihastuu lomakylän tanssinopettaja Johnny Castleen (Patrick Swayze), joka kuuluu lomakylän työväentaustaiseen henkilökuntaan. Erään kerran Baby saa vesimelonia kantaessaan kutsun osallistua henkilökunnan salaisiin jatkoihin. Juhlissa Baby näkee ensimmäistä kertaa mamboa, jota sen ajan ihmiset pitivät ”likaisena tanssina”. Seksikäs tanssilaji kiinnostaa Babya, ja hän saakin Johnnylta lyhyen, improvisoidun tanssitunnin. Myöhemmin Baby saa tietää, että Johnnyn tanssipari Penny Johnson (Cynthia Rhodes) on järkyttynyt saatuaan tietää, että hän on raskaana naistenmiehenä tunnetulle tarjoilijalle, Robbie Gouldille (Max Cantor). Robbie seurustelee parhaillaan Babyn Lisa-siskon (Jane Brucker) kanssa, ja Baby saa tietää, ettei Robbie aio ottaa vastuuta syntymättömästä lapsestaan. Robbie toteaa: ”Jotkut ihmiset ovat sen arvoisia, mutta toiset eivät.” Baby hankkii isältään rahaa voidakseen maksaa Pennyn laittoman abortin. Jake suostuu antamaan rahat tyttärelleen, vaikkei tämä kerrokaan, mihin ne oikein on tarkoitettu, sillä hän on aina luottanut tyttäreensä. Auttaakseen Pennya ja Johnnya Baby ryhtyy Pennyn sijaistanssijaksi läheisessä Sheldraken lomakylässä pidettävää esitystä varten, jonka Penny ja Johnny ovat tavanneet pitää joka vuosi. Esitystä varten Johnnyn on opetettava Baby paremmaksi tanssijaksi ja saatava tämä omaksumaan kaikki tarvittavat liikkeet. He harjoittelivat tanssia pari viikkoa esitystä varten.

Kun Babysta tulee Johnnyn tanssioppilas, heidän tunteensa roihahtavat liekkeihin ja heidän välilleen puhkeaa romanssi. Heidän esityksensä Sheldrakessa sujuu kohtalaisen hyvin, vaikka Baby onkin liian hermostunut suorittaakseen tanssiesityksen loppuhuipennuksen eli ilmaannoston. Kun Baby ja Johnny palaavat takaisin Kellerman’sille, he saavat tietää, että Pennyn katuabortti on mennyt pieleen ja aiheuttanut Pennylle suuria kipuja. Baby hakee isänsä apuun, mutta Jake uskoo Pennyn odottaneen Johnnyn lasta, eikä anna tyttärensä enää tavata Johnnya tai tämän ystäviä. Jake raivostuu tyttärensä valehtelusta ja siitä, että tämä petti hänen luottamuksensa. Baby kuitenkin uhmaa isäänsä ja hiipii tapaamaan Johnnya tämän huoneeseen vielä samana yönä. He harrastavat seksiä yhdessä ensimmäistä kertaa.

Johnnyn ja Babyn suhde tulee julki, kun Johnnya syytetään erään lomakohteen asiakkaan lompakon varastamisesta. Kun Johnny ei pysty antamaan kunnollista alibia, Baby pelastaa tämän potkuilta kertomalla, ettei Johnny voinut olla syyllinen, koska tämä oli hänen kanssaan mökissä koko yön. Johnny pääsee pälkähästä, mutta saa silti potkut siitä hyvästä, että ryhtyi suhteeseen asiakkaan kanssa. Babyn epäitsekäs teko saa Johnnyn kuitenkin tajuamaan, että ”maailmassa on ihmisiä, jotka ovat valmiita puolustamaan muita seurauksista huolimatta”.

Potkuistaan huolimatta Johnny palaa lomakylään esittääkseen kauden viimeisen tanssin yhdessä Babyn kanssa. Johnny ei arvosta sitä, että Housemanit ovat pistäneet Babyn istumaan nurkkaukseen, sanoen: ”Baby ei kuulu nurkkaan”. Hän vetää Babyn ylös tuolilta ja vie tämän lavalle keskeyttäen parhaillaan käynnissä olevan show’n. Johnny pitää lyhyen puheen, minkä jälkeen hän ja Baby ällistyttävät yleisön tyrmäävällä tanssiesityksellä kappaleen ”(I’ve Had) The Time of My Life” tahtiin. Esitys päättyy Babyn ja Johnnyn suorittaessa klimaattisen ilmaannoston ensimmäistä kertaa onnistuneesti. Jake saa tietää, että Pennyn raskauden takana olikin Johnnyn sijaan Robbie, ja hän myöntää olleensa väärässä Johnnyn suhteen. (Jake oli antanut Robbielle aiemmin sekin, jotta tämä voisi päästä sisään lääketieteelliseen opistoon. Kun Robbie myönsi avoimesti saattaneensa Pennyn raskaaksi ja kaupan päälle vielä pilkkasi tyttöä, Jake sieppasi sekin vihaisesti takaisin.) Elokuva päättyy tanssin jatkuessa ja juhlasalin muuttuessa yökerhoksi, missä kaikki (henkilökunta ja asiakkaat) ryhtyvät tanssimaan yhdessä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Patrick Swayze  Johnny Castle  
 Jennifer Grey  Frances "Baby" Houseman  
 Jerry Orbach  Tohtori Jake Houseman  
 Kelly Bishop  Marjorie Houseman  
 Cynthia Rhodes  Penny Johnson  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Patrick Swayze, the man who inspired a generation of women to dance, has died The Daily Telegraph. 16.9.2009. Viitattu 11.4.2011. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.