Dirac (koodekki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dirac on alun perin BBC:n kehittämä algoritmi ja koodekki digitaalisen videon pakkaamiseksi. Laadultaan ja pakkausteholtaan se vastaa H.264- ja VC-1-koodekkeja. Dirac-videota voidaan tallentaa esimerkiksi Ogg-, MPEG TS- ja Matroska-tiedostomuotoihin.

Diracin tarkoituksena on soveltua hyvin monenlaisen videokuvan pakkaamiseen, aina pienikokoisista kuvista High Definition -videoon. Toisin kuin monet muut videokoodekit, jotka käyttävät diskreettiä kosinimuunnosta, Dirac käyttää aallokemuunnosta (engl. wavelet transform), joka parantaa algoritmin skaalautuvuutta ja videon laatua, mutta samalla kuluttaa enemmän konetehoa pakattaessa. Kehittäjien ihanteena olisi, että PAL-videokuvaa (720 x 576i, 25 kuvaa sekunnissa) voitaisiin koodata reaaliajassa, mutta tällä hetkellä toteutus on tätä hitaampi, noin 17 kuvaa sekunnissa. 1.0.0 -versio pystyy kuitenkin jo toistamaan PAL-videota Core Duo -tasoisella kannettavalla tietokoneella. Tällä hetkellä koodekista on kaksi kehityshaaraa, dirac-research (Diracin optimoimaton referenssitoteutus, joka pyrkii tarkkuuteen ja oikeellisuuteen tehokkuuden kustannuksella) ja Schrödinger (mahdollisimman nopeaksi optimoitu toteutus, joka ei välttämättä ole yhtä tarkka). Schrödinger on tarkoitettu tavallisten mediasoittimien käyttöön, ja esimerkiksi VLC käyttää sitä. Dirac-spesifikaatiosta on olemassa myös pelkkää i-frame-koodausta käyttävä versio Dirac Pro, joka valittiin SMPTE:n VC-2 -standardiksi vuonna 2010.

Dirac on patenttivapaa ja tämän hetkiset toteutukset ovat avoimen lähdekoodin projekteja. BBC:n suunnitelmissa oli patentoida osia standardista ja antaa nämä patentit sitten vapaaseen käyttöön, mutta suunnitelma ei toteutunut.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.