Dimitris Mitropoulos

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dimitris Mitropoulos (vasemmalla) vuonna 1936.

Dimitris Mitropoulos (1. maaliskuuta 18962. marraskuuta 1960) oli kreikkalaissyntyinen kapellimestari, pianisti ja säveltäjä, joka oli vuodesta 1946 lähtien Yhdysvaltain kansalainen.

Mitropoulos syntyi Ateenassa ja opiskeli Ateenan konservatoriossa, Brysselissä ja Berliinissä. Häntä opetti muiden muassa Ferruccio Busoni. Vuosina 19211925 Mitropoulos avusti Erich Kleiberia Berliinin valtionoopperan kapellimestarina. Yhdysvalloissa hän debytoi vuonna 1936 johtamalla Bostonin sinfoniaorkesteria. Pian hän muutti Yhdysvaltoihin ja vuonna 1946 hänestä tuli sen kansalainen.

Vuosina 1937-1949 Mitropoulos toimi Minneapolisin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Tämän jälkeen hän aloitti työskentelyn New Yorkin filharmonikkojen kanssa. Hän toimi sen ylikapellimestarina vuodesta 1951 vuoteen 1957, jolloin hänet korvasi Leonard Bernstein. Mitropoulos kuoli Milanossa 64-vuotiaana.

Säveltäjänä Mitropoulos keskittyi muun muassa orkesteri- ja soolopianomusiikkiin. Hän myös sovitti joitakin Johann Sebastian Bachin urkuteoksia sinfoniaorkesterille. Hän soitti piano-osuuden Ernst Krenekin pianokonserton kantaesityksessä ja sen lisäksi esimerkiksi Roger Sessionsin ja Peter Menninin kappaleita.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.