Dimítris Mitrópoulos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dimítris Mitrópoulos (vasemmalla) vuonna 1936.

Dimítris Mitrópoulos (kreik. Δημήτρης Μητρόπουλος, 1. maaliskuuta 18962. marraskuuta 1960) oli kreikkalaissyntyinen kapellimestari, pianisti ja säveltäjä. Vuodesta 1946 lähtien hän oli Yhdysvaltain kansalainen.

Mitrópoulos syntyi Ateenassa ja opiskeli Ateenan konservatoriossa, Brysselissä ja Berliinissä. Häntä opetti muiden muassa Ferruccio Busoni. Vuosina 1921–1925 Mitrópoulos avusti Erich Kleiberia Berliinin valtionoopperan kapellimestarina. Yhdysvalloissa hän debytoi vuonna 1936 johtamalla Bostonin sinfoniaorkesteria. Pian hän muutti Yhdysvaltoihin ja vuonna 1946 hän sai maan kansalaisuuden.

Vuosina 1937-1949 Mitrópoulos toimi Minneapolisin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Tämän jälkeen hän aloitti työskentelyn New Yorkin filharmonikkojen kanssa. Hän toimi sen ylikapellimestarina vuodesta 1951 vuoteen 1957, jolloin hänet korvasi Leonard Bernstein. Mitrópoulos kuoli Milanossa 64-vuotiaana.

Säveltäjänä Mitrópoulos keskittyi muun muassa orkesteri- ja soolopianomusiikkiin. Hän myös sovitti joitakin Johann Sebastian Bachin urkuteoksia sinfoniaorkesterille. Hän soitti piano-osuuden Ernst Krenekin pianokonserton kantaesityksessä ja sen lisäksi esimerkiksi Roger Sessionsin ja Peter Menninin kappaleita.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.