Dilwale Dulhania Le Jayenge

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dilwale Dulhania Le Jayenge
Ohjaaja Aditya Chopra
Käsikirjoittaja Aditya Chopra
Tuottaja Yash Chopra
Säveltäjä Jatin-Lalit
Kuvaaja Manmohan Singh
Leikkaaja Keshav Naidu
Koreografi Farah Khan
Saroj Khan
Pääosat Shah Rukh Khan
Kajol
Valmistustiedot
Valmistusmaa Intia
Tuotantoyhtiö Yash Raj Films
Levittäjä Yash Raj Films
Netflix
iTunes
Ensi-ilta 20. lokakuuta 1995
Kesto 189 min
Alkuperäiskieli hindi
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
AllMovie

Dilwale Dulhania Le Jayenge (suom. ”Jalosydäminen vie morsiamen”), myös DDLJ, on intialainen hindinkielinen romanttinen komedia vuodelta 1995. Elokuva on Aditya Chopran ensimmäinen ohjaus ja sen on tuottanut hänen isänsä Yash Chopra. Päärooleja näyttelevät Shah Rukh Khan ja Kajol.

Dilwale Dulhania Le Jayenge voitti National Film Awards -palkinnon ja kymmenen Filmfare Awards -palkintoa.[1] Se kuuluu kaikkien aikojen menestyneimpiin Bollywood-elokuviin.[2][3] Elokuvaa on esitetty elokuvateatterissa Mumbaissa ennätyksellisesti noin 25 vuoden ajan.[4][5][6] Se otettiin uudelleen teatterilevitykseen 25-vuotisjuhlan kunniaksi useassa maassa, mukaan lukien Suomessa.[7]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Raj Malhotra (Shah Rukh Khan) ja Simran Singh (Kajol) ovat intialaistaustaisia nuoria, jotka ovat kasvaneet Lontoossa. Raj on rikkaan lesken Dharamvir Malhotran (Anupam Kher) hemmoteltu ainoa lapsi. Raj rakastaa hauskanpitoa, ja oli koulunsa ensimmäinen, joka ei valmistunut. Simran on kaupanomistaja Chaudhry Baldev Singhin (Amrish Puri) vanhempi tytär. Chaudhry Baldev Singh on konservatiivinen punjabilaismies, joka haaveilee paluusta Punjabiin. Kerran Raj suututtaa Baldevin huijaamalla tämän myymään hänelle olutta kaupan sulkemisajan jälkeen. Baldev sanoo vihaisena Rajia häpeäksi intialaisille. Hän on ylpeä siitä, että on onnistunut kasvattamaan tyttärensä perinteisten arvojen mukaisesti. Simran haaveilee prinssistä, joka tulisi hänen elämäänsä ja veisi häneltä jalat alta. Hänen äitinsä Lajo (Farida Jalal) yrittää hillitä hänen haaveiluaan.

Eräänä päivänä Baldev saa kirjeen Ajitilta (Satish Shah), parhaalta ystävältään Intiasta. Ajit sanoo, että hänen poikansa Kuljeetin (Parmeet Sethi) ja Baldevin tyttären Simranin pitäisi mennä naimisiin, kuten he olivat sopineet lasten ollessa pieniä. Simran suostuu naimakauppoihin kunnioituksesta isäänsä kohtaan, mutta haluaa ensin lähteä kuukaudeksi kiertämään Eurooppaa ystäviensä kanssa, koska se olisi hänen viimeinen tilaisuutensa nähdä maailmaa ennen avioliittoa ja muuttoa Intiaan. Yleensä ankara Baldev antaa hänen lähteä, jos hän lupaa olla pettämättä isänsä luottamusta. Simran on aina kunnioittanut ja totellut isäänsä.

Matkalla Simran tapaa Rajin, joka on ottanut saman Eurorail-matkan kavereidensa kanssa. Epäonnisten käänteiden jälkeen, jotka Raj on suurimmaksi osaksi huonolla käytöksellään aiheuttanut, hän rakastuu Simraniin. Vasta saavuttuaan takaisin Lontooseen, Simrankin huomaa rakastuneensa Rajiin.

Palattuaan kotiin Simran kertoo äidilleen, että on rakastunut eikä voi mennä naimisiin Kuljeetin kanssa. Baldev kuulee vahingossa keskustelun ja on raivoissaan, koska Simran on pettänyt hänen luottamuksensa. Hän on järkkymätön päätöksessään, että Simran nai Kuljeetin sopimuksen mukaan, ja he lähtisivät Intiaan mahdollisimman pian. Baldevin mielestä Simran on aiheuttanut sydänsurunsa itse.

Vaikka Simran ei halua mennä naimisiin Kuljeetin kanssa, perhe lähtee Punjabiin. Käy ilmi, että Kuljeet on ylimielinen mies, joka käy kavereidensa kanssa metsästämässä ja kehuskelee heille pettävänsä myöhemmin vaimoaan. Lajo yrittää suojella tyttärensä tunteita, mutta ei uskalla vastustaa voimakastahtoista miestään. Simraniin ja hänen sisareensa Chutkiin Kuljeet röyhkeine kavereineen ei tee vaikutusta.

Raj ei halua luovuttaa. Hän seuraa Simrania Punjabiin ja sanoo pelastavansa tämän järjestetyltä avioliitoltaan, ja naivansa itse Simranin hänen isänsä suostumuksella. Raj tutustuu Kuljeetiin ja esittää kaikkien ystävää. Hän auttaa häävalmisteluissa ja ansaitsee pian kaikkien luottamuksen. Samaan aikaan Kuljeetin sisar Preeti (Mandira Bedi) ihastuu Rajiin ja asiat mutkistuvat, kun Rajin isä saapuu Intiaan.

Simran yrittää kaikin keinoin vältellä Kuljeetia. Lajo yllättää Simranin ja Rajin syöttämästä ruokaa toisilleen ja tajuaa, että Raj on se poika, jonka Simran tapasi matkallaan. Hän antaa heille korunsa ja käskee Rajia karkaamaan Simranin kanssa, koska kukaan ei ymmärtäisi heidän rakkauttaan. Raj sanoo Lajolle, että kaikki järjestyy ja hän nai Simranin vain, jos hänen isänsä antaa luvan.

Kaikki romahtaa, kun Baldev näkee valokuvan Simranista ja Rajista yhdessä Euroopassa. Hän paljastaa kaikille Rajin todelliset aikeet ja lyö tätä kaikkien edessä. Hän käskee Rajin lähteä ja sanoo, että Simran menee edelleen naimisiin Kuljeetin kanssa. Kun Raj istuu juna-asemalla, häntä seurannut Kuljeet tulee kavereidensa kanssa hakkaamaan hänet. Kun he yrittävät hyökätä myös Rajin isän kimppuun, Raj raivostuu ja hakkaa Kuljeetin sekä hänen kaverinsa. Baldev ja Ajit saapuvat paikalle, pysäyttävät Rajin ja käskevät hänen lähteä isänsä kanssa. Raj nousee junaan isänsä kanssa, mutta kun juna alkaa lähteä liikkeelle, perheen naiset saapuvat. Simran yrittää lähteä perään, mutta hänen isänsä pysäyttää hänet. Simran rukoilee häntä päästämään irti ja lopulta Baldev ymmärtää, että kukaan ei rakasta Simrania yhtä paljon kuin Raj. Hän käskee Simranin mennä Rajin mukaan ja Simran juoksee liikkuvaan junaan Rajin luo.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Shah Rukh Khan  Raj Malhotra  
 Kajol  Simran Singh  
 Amrish Puri  Chaudhary Baldev Singh  
 Farida Jalal  Lajwanti ”Lajo” Singh  
 Anupam Kher  Dharamvir Malhotra  
 Satish Shah  Ajit Singh  
 Achala Sachdev  Simranin isoäiti  
 Himani Shivpuri  Kammo Kaur  
 Pooja Ruparel  Rajeshwari ”Chutki” Singh  
 Anaita Shroff Adajania  Sheena  
 Arjun Sablok  Roby  
 Karan Johar  Rocky  
 Parmeet Sethi  Kuljeet Singh  
 Mandira Bedi  Preeti Singh  

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan musiikin sävelsi säveltäjäduo Jatin-Lalit ja sanoitukset teki Anand Bakshi.

NroNimiLaulaja(t)Kesto
1.”Ghar Aaja Pardesi”Manpreet Kaur, Pamela Chopra7.29
2.”Mere Khwabon Mein”Lata Mangeshkar4.17
3.”Ruk Ja O Dil Deewane”Udit Narayan5.14
4.”Zara Sa Jhoom Loon Main”Asha Bhosle, Abhijeet Bhattacharya5.51
5.”Ho Gaya Hai Tujhko”Lata Mangeshkar, Udit Narayan5.49
6.”Mehndi Laga Ke Rakhna”Lata Mangeshkar, Udit Narayan4.50
7.”Tujhe Dekha To”Lata Mangeshkar, Kumar Sanu5.02

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. DDLJ sets record, completes 700 weeks in Mumbai theatre Hindustan Times. 13.3.2009. Arkistoitu 25.10.2011. Viitattu 2.11.2011. (englanniksi)
  2. Top Lifetime Inflation Adjusted Grossers Worldwide (IND Rs) Box Office India. Arkistoitu 20.1.2011. Viitattu 2.11.2011. (englanniksi)
  3. All Time Grossers Box Office India. Arkistoitu 21.7.2012. Viitattu 2.11.2011. (englanniksi)
  4. Nurminen, Jussi: Sama elokuva pyörinyt intialaisessa teatterissa vuodesta 1995 – yritys lopettaa johti valitusvyöryyn Yle. 23.2.2015. Viitattu 13.11.2020.
  5. Pinglay, Prachi: The Bollywood romcom still showing after 15 years BBC News. 16.7.2010. Viitattu 2.11.2011. (englanniksi)
  6. Basu, Nilanjana: DDLJ Completes 1,200 Weeks At Maratha Mandir. Shah Rukh Khan Thanks Fans For ’Unconditional Love’ NDTV. 24.10.2018. Viitattu 30.8.2020. (englanniksi)
  7. Dilwale Dulhania Le Jayenge Cinamon. Arkistoitu 25.1.2021. Viitattu 13.11.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]