DigitalGlobe

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

DigitalGlobe on yhdysvaltalainen satelliittikaukokartoituskuvien myyjä. Sen toimipaikka on Longmontissa Coloradossa. Digital Globe-yhtiössä oli vuonna 2006 kaikkiaan 350 työntekijää. Yhtiön toimitusjohtaja on avaruusalalle poikkeuksellisesti nainen, Jill Smith.

Yhtiö perustettiin vuonna 1992 Earth imaging and information company-nimisenä. Sen alkua tuki "Land Remote Sensing Policy Act"-laki, joka pyrki kaukokartoituskuva-aineistojen kaupallistamiseen.

QuickBird 2-kaukokartoitussatelliitti alkoi 18.10.2001 kerätä uutta valokuva-aineistoa. Google Earth käyttää DigitalGloben materiaalia. Yhdysvaltain terrorirismin vastainen sota johti 2002 alkaen siihen, että DigitalGloben kaltaisten yritysten saamat Yhdysvaltain liittovaltion laitosten tekemät kuvatilaukset kasvoivat rajusti.

Yhtiön satelliitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Early Bird 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Early Bird 1 kuului yhtiön edeltäjäyhtiölle, Earth Watch Inc.'lle. Se laukaistiin avaruuteen 24.12.1997 Venäjältä Svobodnyn kosmodromilta Start-1-raketilla.[1] Satelliitissa on 3 metrin resoluution omaava pankromaattinen kamera ja multispektraalinen kamera, jonka resoluutio oli 15 metriä.

QuickBird[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

QuickBird laukaistiin 18.10.2001 ja on ollut pitkään DigitalGlobe-yhtiön pääkamera avaruudessa. Sen rakensivat Ball Aerospace (kamera) ja Orbital Sciences Corporation (satelliitti). Se laukaistiin Yhdysvalloista Delta II -raketilla. Se lentää 450 km:n korkeudella aurinkosynkroonisella radalla. Se korvasi toimintansa lopettaneen QuickBird-1-satelliitin. Sen pankromaattisen kameran resoluutio on 60 cm ja multispektraalisen kameran resoluutio on 2,4 metriä.

WorldView-1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ball Aerospace rakensi WorldView-1.[2] Satelliitti laukaistiin 18.9.2007 Vandenberg Air Force Base-tukikohdasta Delta II-kantoraketilla. Yhdysvaltain sotilastiedusteluun liittyvä National Geospatial-Intelligence Agency on kuvamateriaalin pääasiallinen ostaja.[3] Sen pankromaattisen kameran resoluutio on 50 cm.

WorldView-2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ball Aerospace rakensi myös WorldView-2-satelliitin, joka laukaistiin 9.10.2009. Boeing laukaisi satelliitin avaruuteen.[4][5] Pankromaattisen kameran resoluutio on 46 cm ja monivärikameran resoluutio on 1,84 m.[6]

WorldView-3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö tilasi elokuun lopussa 2010 hintaan 307 miljoonan dollaria Ball Aerospace- ja ITT Industries-yhtiöiltä WorldView-3-satelliitin. Se laukaistiin vuoden 2014 puolivälissä.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]