DigitalGlobe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

DigitalGlobe on yhdysvaltalainen satelliittikaukokartoituskuvien myyjä. Sen toimipaikka on Longmontissa Coloradossa. Yhtiössä oli vuonna 2006 kaikkiaan 350 työntekijää. Yhtiön toimitusjohtaja on avaruusalalle poikkeuksellisesti nainen, Jill Smith.

Yhtiö perustettiin vuonna 1992 Earth Imaging and Information Company -nimisenä. Sen alkua tuki Land Remote Sensing Policy Act -laki, joka pyrki kaukokartoituskuva-aineistojen kaupallistamiseen.

QuickBird 2-kaukokartoitussatelliitti alkoi 18. lokakuuta 2001 kerätä uutta valokuva-aineistoa. Google Earth käyttää DigitalGloben materiaalia. Yhdysvaltojen terrorisminvastainen sota johti vuodesta 2002 alkaen siihen, että DigitalGloben kaltaisten yritysten saamat Yhdysvaltain liittovaltion laitosten tekemät kuvatilaukset kasvoivat rajusti.

Yhtiön satelliitit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Early Bird 1 kuului yhtiön edeltäjäyhtiölle, Earth Watch Inc.'lle. Se laukaistiin avaruuteen 24. joulukuuta 1997 Venäjältä Svobodnyn kosmodromilta Start-1-raketilla.[1] Satelliitissa on kolmen metrin resoluution omaava pankromaattinen kamera ja multispektraalinen kamera, jonka resoluutio oli 15 metriä.

QuickBird laukaistiin 18. lokakuuta 2001 ja on ollut pitkään DigitalGloben pääkamera avaruudessa. Sen rakensivat Ball Aerospace (kamera) ja Orbital Sciences Corporation (satelliitti). Se laukaistiin Yhdysvalloista Delta II -raketilla. Se lentää 450 km:n korkeudella aurinkosynkroonisella radalla. Se korvasi toimintansa lopettaneen QuickBird-1-satelliitin. Sen pankromaattisen kameran resoluutio on 60 cm ja multispektraalisen kameran resoluutio on 2,4 metriä.

Ball Aerospace rakensi WorldView-1:n.[2] Satelliitti laukaistiin 18. syyskuuta 2007 Vandenberg Air Force Base -tukikohdasta Delta II -kantoraketilla. Yhdysvaltain sotilastiedusteluun liittyvä National Geospatial-Intelligence Agency on kuvamateriaalin pääasiallinen ostaja.[3] Satelliitin pankromaattisen kameran resoluutio on 50 cm.

Ball Aerospace rakensi myös WorldView-2-satelliitin, joka laukaistiin 9. lokakuuta 2009. Boeing laukaisi satelliitin avaruuteen.[4][5] Pankromaattisen kameran resoluutio on 46 cm ja monivärikameran resoluutio on 1,84 m.[6]

Yhtiö tilasi elokuun lopussa 2010 hintaan 307 miljoonan dollaria Ball Aerospace- ja ITT Industries -yhtiöiltä WorldView-3-satelliitin. Se laukaistiin vuoden 2014 puolivälissä.[7]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]