Devils Tower

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Devils Tower

Devils Tower[a] on tuliperäisestä kivestä muodostunut butte, yksinäinen vuori Crookin piirikunnassa Wyomingin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Vuori tunnetaan englanniksi myös nimellä Bear Lodge Butte eli "karhumajan pöytävuori", eräiden alkuperäiskansojen käyttämien nimien mukaisesti. Vuori on tiettävästi saanut nimensä käännösvirheen takia, kun aluetta tutkineen retkikunnan tulkki käänsi alkuperäisasukkaan kertoman nimen "pahan jumalan torniksi".

Vuori on juureltaan 303 metriä korkea, ja sen huippu on 1 559 metriä merenpinnan yläpuolella. Paitsi nähtävyys se on myös suosittu kalliokiipeilykohde ja intiaanien pyhä paikka, minkä takia valtaosa kiipeilijöistä jättää vuoren rauhaan aina kesäkuisin, eikä kiipeilijöiden sallita jättävän mitään jälkeensä; eritoten kiveä vahingoittavien hakojen tai ankkureiden käyttö on kielletty.

Vuori on fonoliittistä porfyyriä, ja se on todennäköisesti syntynyt, kun eroosio on kuluttanut pehmeämpää ainesta maan uumenista tulleen vulkaanisen purkaustuotteen, intrusiivikiven, ympäriltä. Devils Tower suojeltiin 1906 Yhdysvaltain ensimmäisenä kansallismonumenttina. Suojelualue kattaa noin 5,5 neliökilometriä.

Devils Tower on keskeisessä osassa elokuvassa Kolmannen asteen yhteys (1977).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yhdysvaltalaisen paikannimikäytännön mukaan nimi kirjoitetaan ilman heittomerkkiä. Yleisen oikeinkirjoituksen mukainen muoto olisi "Devil's Tower".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Devils Tower.

Devils Tower FAQ