Dawn (luotain)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dawn-luotain asteroidivyöhykkeellä. (Taiteilijan näkemys)

Dawn (suom. aamunsarastus) on NASAn avaruusluotain. Se lähetettin tutkimaan kahta asteroidivyöhykkeen suurinta kohdetta, kääpiöplaneetta Ceresiä ja asteroidi Vestaa. Dawn on ensimmäinen kääpiöplaneettaa tutkiva luotain.

Luotain laukaistiin matkaan Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta 27. syyskuuta 2007 Delta II -kantoraketilla [1] Dawn asettui Vestan kiertoradalle 16. heinäkuuta 2011. Poistuttuaan 5. syykuuta 2012 Vestan kiertoradalta Dawn saapui 6.maaliskuuta 2015 Cereksen kiertoradalle.

Voimanlähteenä Dawn käyttää NASAn NSTAR-ionimoottoria.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dawnin laukaisu
Dawn vuoden 2006 keskivaiheilla.

Dawn-tehtävä on kokenut monia vaiheita. Joulukuussa 2003 se peruttiin, ja helmikuussa 2004 käynnistettiin uudelleen. Lokakuussa 2005 Dawn laitettiin "odotuslistalle". Tammikuussa 2006 Dawn-ohjelma käynnistettiin uudelleen, ja peruttiin maaliskuun alussa. Maaliskuun loppupuolella projekti käynnistettiin jälleen uudelleen. Syyskuussa 2006 Dawn oli lähes valmis laukaistavaksi.

Kesäkuun 2007 alussa tuli julki huhu, että NASAn tai teollisuuden työntekijä olisi pudonnut aluksen päälle ja se olisi rikki. Vaikka sanankaltaisia tapauksia on Yhdysvaltain avaruusteollisuudessa tapahtunut, tällä kertaa huhu kumottiin. Aluksen aurinkopaneelin takapintaa on ilmeisesti kuitenkin kolhittu työkalulla. [2].

Lento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunniteltu lentorata

Dawn laukaistiin Delta II-heavy-kantoraketilla 27. syyskuuta 2007 14.34 Suomen aikaa.

Dawn-luotain saavutti Ceresin kiertoradan 6. maaliskuuta 2015. Klo 4.39 am. (PST) kääpiöplaneetan painovoima alkoi vetämään luotainta puoleensa noin 61 000 kilometrin etäisyydeltä. Klo 5.36 am. (PST) luotaimelta saapui tieto NASAn Jet Propulsion Laboratoryyn, että luotain on kunnossa, ja saavuttanut kiertoradan suunnitellusti.[3]

Planeettojenvälisessä avaruudessa Dawn käyttää NSTAR-ionimoottoreita, jonka tyyppisiä kokeiltiin Deep Space 1-luotaimessa. Luotain käyttää pitkää spiraalin muotoista lentorataa. Tällä ratkaisulla minimoidaan tarvittavan ajoaineen määrää, mutta lentomatka on huomattavan pitkä.

Tehtävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dawn-luotaimen on tarkoitus hankkia tietoa kahdesta hyvin erilaiseksi oletetusta pienkappaleesta. Siinä missä ensimmäinen eli Ceres näyttäisi olevan "märkä" (jäinen), toinen saman Dawnin kohde Vesta ennakkotietojen mukaan näyttäisi olevan "kuiva" (kivinen).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dawn (luotain).