David Whittaker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Whittaker
Henkilötiedot
Syntynyt24. huhtikuuta 1957 (ikä 65)[1]
Ammatti Pelisuunnittelija, säveltäjä, ohjelmoija
Muusikko
Tyylilajit elektroninen musiikkiView and modify data on Wikidata

David Whittaker (s. 24. huhtikuuta 1957[1]) on tietokonepelimusiikin säveltäjä, jonka musiikki on erityisesti tullut tutuksi 1980-luvun ja 1990-luvun alun tietokonepeleistä. Whittaker aloitti uransa Commodore 64:llä vuonna 1983, ja hän teki musiikkia myös useimmille muille tuon ajan kotitietokoneille.

Whittakerin sävellyksiä on mm. Commodore Amigalle julkaistuissa peleissä Obliterator, Speedball I ja Shadow of the Beast I. Commodore 64:llä tunnetuimpia kappaleita ovat esimerkiksi musiikit peleistä Armageddon Man ja Glider Rider. Pelistä Lazy Jones puolestaan napattiin Whittakerin tekemä riffi Zombie Nation -yhtyeen listahittiin "Kernkraft 400".

Whittaker oli alun perin enemmänkin pelien ohjelmoija ja suunnittelija, mutta päätyi muusikoksi. Ensimmäiset vuodet hän ohjelmoi musiikin suoraan konekielellä käyttämättä mitään musiikkiohjelmaa. Whittakerin tuotanto pelimusiikin alalla 1980-luvun lopussa on hyvin laajaa, mikä johtuu siitä, että hän sai jatkuvasti uusia työtarjouksia, joita kaikkia hän ei edes ehtinyt ottaa vastaan. Amigan Whittaker otti mielihyvin vastaan sen Paula-piirin ääniominaisuuksien takia, mutta hän käytti useimmissa Amigan peleissään samoja soitinääniä, joista Whittakerin Amiga-musiikin tunnistaa helposti. Peliin Shadow of the Beast Whittakerilta pyydettiin erityisen hyvää musiikkia, ja hän valitsi siihen myös soitinäänet huolellisemmin.

Whittaker työskentelee edelleen peliteollisuuden parissa, muttei sävellä enää pelimusiikkia, vaan työskentelee ääniefektien ja puheen alalla. Hän sanoo, että muut osaavat tehdä musiikkia paremmin, ja on omien sanojensa mukaan yllättynyt, että hänet muistetaan tietokoneharrastajien keskuudessa edelleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b C64.com haastattelu c64.com. Viitattu 20.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]