Davenport

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Davenport
Davenportin Iowan kartalla
Davenportin Iowan kartalla

Koordinaatit: 41°32′35″N, 90°35′27″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Iowa
Piirikunta Scottin piirikunta
Hallinto
 – Pormestari Bill Gluba
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 168.2 km²
 – Josta vettä 5.6 km² (3,33 %)
Korkeus 180 m
Väkiluku (2000) 98 845
 – Väestötiheys 604.8 as./km²
 – Metropolialue 376 019
Aikavyöhyke UTC-6
 – Kesäaika UTC-7
Motto: Working together to serve you

Davenport on Yhdysvalloissa, Iowan osavaltiossa sijaitseva kaupunki. Se on perustettu entiselle intiaanien asuttamalle alueelle. Vuoden 2000 väestönlaskennan mukaan sen asukasmäärä oli 98 359.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intiaanipäällikkö Mustan Haukan (engl. Black Hawk) aikana valkoiset kävivät intiaanien kanssa useita kahakoita vuosina 18311832 ja lopulta päällikkö Kekouk kirjoitti nimensä asiakirjaan, jolla intiaanit luovuttivat 50 mailia leveän kaistaleen Mississippi-joen rantaviivaa Yellow Riveriltä aina Des Moines -joelle etelässä. Tämä asiakirja tunnetaan nimellä Black Hawk Purchase, ja sitä seurasi uudisasukkaiden muutto alueelle. Vuonna 1836 maaston tutkimukset oli saatu päätökseen ja alueen väestömäärä alkoi hiljalleen kohota.

Alueen nimeksi tuli kenraali George Davenportin mukaan Davenport. Osa uuden kaupungin kaduista sai intiaanikieliset nimet. Vuonna 1850 liikennöinti Mississippi-joella oli muuttunut sen verran turvalliseksi, että siirtolaisvirtojen määrä kasvoi huomattavasti. Useimmat varhaisista siirtolaisista olivat Amerikassa syntyneitä ja kotoisin Uudesta Englannista. 1850-luvulla alueelle muutti paljon myös saksalaista ja englantilaista alkuperää olevia uudisasukkaita. Kun Rock Island Railroad -yhtiö rakensia alueelle rautatien vuonna 1856, siirtolaisvirrat kasvoivat entisestäänkin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. US Census bureau (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.