Datafuusio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Datafuusio (engl. data fusion) on muodollisesti määritelty kehys, jossa kuvataan eri lähteistä peräisin olevan tiedon yhteyden luomisen menetelmät ja työkalut ja jonka tarkoituksena on löytää informaatiolle suurempi arvo.

Tätä muodikasta termiä kuitenkin käytetään melko vapaasti moninaisista asioista ja sen määritelmä ei ole kovin tarkka.

Datafuusio on epistemologisesti integroiva prosessi, jossa suuri määrä alempaa tietoa yhdistetään tiedon seuraavalle tasolle yhdeksi kokonaisuudeksi.

Esimerkkinä tästä on useiden tutkien useiden havaintojen yhdistäminen useista maaleista kunkin maalin yhdeksi seurannaksi. Tällä tavalla voidaan saada parhaimmillaan "kaunis" seuranta häivelentokoneista (F-117, B-2), jotka on tehty periaatteessa tutkassa vaikeasti havaittavaksi ja yhden tutkan osalta lähes näkymättömäksi.

Toinen esimerkki, joka oli koekäytössä jo Persianlahden sodassa 1991, on USA:n ASAS- tiedustelujärjestelmän signaalitiedustelun keinoälyohjelma. Siinä signaalitiedustelun raaka-data, mm. radioliikennemäärä, radioiden suunnitut paikat, radioiden tyypit ja radioverkkojen rakenteet syötettiin malliin Irakin johtamis- ja viestijärjestelmän rakenteesta. Ulos saatiin ehdotuksia esikuntien ja joukkojen sijainnista ja tyypeistä. Amerikkalaisten mielestä tämä keinoälyohjelma oli merkittävin syy irakilaisten johtamisjärjestelmän romahduttamiseen järjestelmänä. Tämä keinoälyohjelma teki siis ihmiselle käsittämättömästä määrästä raakatietoa ihmisille merkityksellistä tietoa.

Datafuusion merkityksen nousun takana voidaan nähdä:

  • matematiikka
  • tiedonkäsittelyn suorituskyvyn radikaali kasvu
  • raakadatan määrän kasvu ja siitä johtuva tarve ihmiselle merkityksellisen tiedon jatkojalostamiseen raakadatasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pääesikunnan sotatalousosaston julkisessa kirjassa "[1]", Osa 1, s. 85 - 88
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.