Datši

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Datši (georg. დაჩი), myös Dartši (georg. დარჩი) tai Dartšil (georg. დარჩილი), oli Iberian (paikallisesti Kartlin eli itäisen Georgian) kuningas Khosroiani-dynastiasta. Keskiaikaisen georgialaisen kirjallisen perinteen mukaan hän hallitsi 12 vuoden ajan noin vuosina 522–534. Hänelle annettiin maantieteellinen liikanimi Udžarmeli (georg. უჯარმელი), sillä hän vietti useita vuosia palatsissaan Udžarmassa.

Keskiaikaisten georgialaisten kronikoiden mukaan Datši oli kuningas Vakhtang I Gorgasalin vanhin poika. Hänen äitinsä oli Balendukht, Persian sassanidikuninkaan Hormizd III:n tytär. Hän seurasi valtaistuimelle isäänsä, joka oli aloittanut epäonnistuneen kapinan sassanidien valtaa vastaan, ja harjoittikin neuvottelevampaa politiikkaa iranilaisisäntiään kohtaan. Tukikohdastaan Udžarmasta Kakhetissa hän johti yrityksiä käännyttää vuoristoalueiden alamaisensa vahvemmin kristinuskoon. Udžarma oli ollut Khosroianien kuninkaallinen residenssi dynastian alkuvaiheista lähtien. Datši laajensi myös Tbilisin kaupunkia ja sai valmiiksi sen linnoituksen rakennustyöt, jotka hänen isänsä oli aloittanut. Häntä seurasi valtaistuimelle hänen poikansa Bakur II.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martindale, John Robert: The Prosopography of the Later Roman Empire, s. 169. Cambridge University Press, 1992. ISBN 0521072336.
  2. Toumanoff, Cyril: Studies in Christian Caucasian History, s. 264, 372–374. Georgetown University Press, 1963.
Edeltäjä:
Vakhtang I
Iberian kuningas
522534
Seuraaja:
Bakur II