Dassault Mirage 5

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvassa Ranskan ilmavoimien Mirage 5.

Dassault Mirage 5 on Ranskassa valmistettu suihkuhävittäjä eli monitoimihävittäjä. Se otettiin aktiiviin käyttöön vuonna 1969.[1] Tämän tyypin lentokone lensi ensilentonsa 19. toukokuuta 1967. Se on eräs ranskalainen Mirage-hävittäjäkoneperheen tuote, joka pohjautuu Mirage III -tyyppiin, jonka jälleenkehitelmä Mirage 5 on. Konetyyppi on tullut enemmän tunnetuksi muunnoksistaan. Näitä ovat olleet: IAI Kfir, IAI Nesher ja Atlas Cheetah. Mirage 5 on edeltäjiään kookkaampi, ja sen avioniikka on yksinkertaisempaa. Mirage 5 kykenee myös taktisiin ydinpommituksiin lentoteknillisten ominaisuuksiensa puolesta.

Konetyyppi kykenee saavuttamaan 2.2 Machin nopeuden, ainakin 18 kilometrin lakikorkeuden sekä kuljettamaan aseistusta 4 000 kilogrammaa. Kiinteä aseistus käsittää kaksi 30 millimetrin DEFA-konetykkiä. Useat eteläisen Amerikan ja Afrikan maat käyttivät tätä tyyppiä, ja se on osin käytössä yhä edelleen 2010-luvulla.

Kuvassa Mirage 5:n sekä sen varianttien käyttäjämaat.

Mirage 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mirage 5 syntyi Israelin aloitteesta. Kone oli Mirage IIIE, josta poistettiin Lähi-idän säässä tarpeeton avioniikkalaitteisto ja korvattiin se lisäpolttoaineella hyökkäystehtäviä varten. Syyskuussa 1966 Israel tilasi 50 konetta. Ensimmäinen kone lensi 19. toukokuuta 1967. Kone piteni puolella metrillä ja pitot-putki siirtyi nokasta sen alle. Ripustimien lukumäärä lisättiin seitsemään.

Lähi-idän tilanteen vuoksi Israel päätyi kuitenkin kauppasaartoon ja koneet siirrettiin Ranskan ilmavoimille. Israelilaiset saivat kuitenkin täydelliset piirustukset haltuunsa ja valmistivat koneesta kopioita nimellä "Nesher." Piirustuksien avulla ja saavutetulla tietotaidolla kehitettiin edelleen IAI Kfir.

Mirage 5:ttä vietiin Abu Dhabiin, Belgiaan, Kolumbiaan, Egyptiin, Libyaan, Pakistaniin, Peruun, Venezuelaan ja Zaireen. Koneita valmistettiin yhteensä 531 kappaletta. Israelin valmistamia luvattomia kopioita vietiin 39 kappaletta Argentiinan ilmavoimille, joka nimesi koneen Daggeriksi. Argentiina menetti yksitoista konetta Falklandin sodassa 1982.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.