Daniel Petrie, Jr.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Daniel Petrie Jr. (s. 30. marraskuuta 1951) on yhdysvaltalainen elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja. Elokuvaohjaaja Daniel Petrien ja elokuvatuottaja Dorothea G. Petrien poika kirjoitti ensimmäisenä käsikirjoituksenaan Beverly Hills -kyttä -elokuvan, joka julkaistiin Martin Brestin ohjaamana vuonna 1984. Elokuvasta muodostui yllätyshitti, joka keräsi yli 316 miljoonan dollarin lipputulot. Tälläkin hetkellä elokuva on 150 parhaiten tuottaneen filmin joukossa, ja oli julkaisuvuotensa menestynein. Elokuva toi Petrielle Oscar-ehdokkuuden parhaasta käsikirjoituksesta.

Seuraavaa käsikirjoitustaan uransa vahvasti aloittanut Petrie hioi pitkään, ja se tuotiin valkokankaalle vasta vuonna 1987 Jim McBriden ohjaamana. Elokuva oli heikko menestys, kuten Petrien seuraavakin käsikirjoitus. Vuonna 1989 Tom Hanks -komedia Turner & Hooch käänsi Petrien onnen tuottaen yli 70 miljoonaa dollaria. Kahta vuotta myöhemmin julkaistiin Petrien esikoisohjaus Tinasotilaat, jonka hän myös kirjoitti. Suurista odotuksista huolimatta elokuva keräsi vain 15 miljoonan dollarin lipputulot. Yhdessä seitsemän muun käsikirjoittajan kanssa hän loi käsikirjoituksen seuraavaan ohjaustyöhönsä Intissä (1994), joka oli heikko menestys.

Vuonna 1997 Petrie ohjasi ensimmäistä kertaa valmiin käsikirjoituksen Dead Silence, joka päätyi suoraan televisiolevitykseen. Vuonna 2002 valmistuneen Lavastettu-trillerin Petrie sekä ohjasi että kirjoitti televisioon, joka toteutettiin yhdeksänmiljoonan dollarin budjetilla. Kyseessä oli kymmenen vuoden takaisen TV-elokuvan uusintaversio.

Oscar-ehdokkuudesta huolimatta Daniel Petrie Jr. ei ole menestynyt veljensä Donald Petrien tavoin.