Donald Petrie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Donald Petrie
Donald Petrie vuonna 2012.
Donald Petrie vuonna 2012.
Henkilötiedot
Koko nimi Donald Mark Petrie
Syntynyt2. huhtikuuta 1954 (ikä 70)
New York, Yhdysvallat
Ammatti elokuvaohjaaja, näyttelijä
Ohjaaja
Aktiivisena 1976–
Tunnetuimmat ohjaukset Äksyt vanhat herrat
Miss Kovis
Kuinka hukata kundi 10 päivässä
Just My Luck
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Donald Mark Petrie (s. 2. huhtikuuta 1954 New York) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja. Petrie syntyi Daniel Petrien ja Dorothea G. Petrien perheeseen 1950-luvun alussa. Jo nuorella iällä elokuvat olivat lähellä häntä, sillä hänen isänsä oli menestyvä ohjaaja, ja hänen äitinsä aloitti tuottajana 1970-luvun lopulla. Donald ei erityisemmin menestynyt näyttelijänä, joten hän työskenteli isänsä ohjaamassa Betsy-elokuvan tuotannossa tuotantoassistenttina. Hänen tehtävänään oli muun muassa toimia Laurence Olivierin autonkuljettajana.

Ohjaajauransa Petrie aloitti vasta vuonna 1985 Ihmemies MacGyver -sarjan myötä, jota hän ohjasi kaksi jaksoa. Ensimmäisen teatterilevitykseen päässeen elokuvansa Mystic Pizza hän ohjasi vuonna 1988. Elokuva tuotti tuotantokustannuksensa takaisin kaksinkertaisesti ja voitti independent-elokuvantekijöiden palkinnon ohjauksestaan. Vuonna 1990 hän työskenteli jo Universal-studiolle, jolle hän ohjasi ensimmäiseksi Rikos kannattaa -komedian, joka menestyi vain kohtuullisesti.

Läpimurtonsa Petrie teki erinomaisesti käsikirjoitetulla komedialla Äksyt vanhat herrat, joka sai ensi-iltansa vuonna 1993. Jack Lemmonin ja Walter Matthaun yhteisesti tähdittämä elokuva julkaistiin joulupyhien aikaan, ja se osoittautui suurmenestykseksi. Video- ja teatterilevityksestä kertyi yhteensä yli 100 miljoonan dollarin tulot. Elokuva sai pari vuotta myöhemmin jatko-osan, jonka ohjasi Howard Deutch.

Flopanneen The Favor -komedian jälkeen Petrie ohjasi heikon koko perheen komedian Riku Rikas (1994), jonka pääosassa esiintyy Yksin kotona -tähti Macaulay Culkin. Elokuva oli avausviikonloppunaan vasta viides ja jäi teatterilevityksessä tappiolle. Myös Petrien seuraava ohjaustyö, Wall Streetin valtiatar (1996), oli taloudellinen epäonnistuminen vain 13 miljoonan dollarin lipputuloillaan. 1990-luvun päätti Petrien osalta Maanmainio marsilainen (1999), joka jäi tappiolle kolmanneksen tuotantokustannuksistaan.

Neljän flopin jälkeen Petrie oli hittielokuvan tarpeessa. Tällaiseksi muodostui vuoden 2000 joulukuussa Miss Kovis, jonka nimiroolissa esiintyy Sandra Bullock. 45 miljoonaa dollaria maksanut komedia oli avausviikonloppunaan vasta viides, mutta sanan levittyä elokuvaa kävi katsomassa 212 miljoonan dollarin edestä ihmisiä. Viisi vuotta myöhemmin elokuvalle tehtiin jatko-osa, jonka ohjasi John Pasquin, mutta se keräsi enää vain puolet esiosan tuotosta. Vuonna 2003 Petrien romanttinen komedia Kuinka hukata kundi 10 päivässä oli niin ikään suurmenestys yli 177 miljoonan dollarin lipputuloillaan.

Vuonna 2004 ensi-iltansa sai Ray Romanon ja Gene Hackmanin tähdittämä komedia Villi valtataistelu, jota oli tarjottu Rod Lurien ohjattavaksi. Lurie ei halunnut ottaa elokuvaa ohjattavakseen, joten Petrie sai tehtävän. Romano ei ollut yhtä suuri tähti valkokankaalla kuin televisiossa, ja niinpä elokuva keräsi vain alle puolet lipputuloina tuotantokustannuksistaan. Heikko menestys oli myös Just My Luck (2006), jonka pääosassa nähtiin muutama vuosi aikaisemmin ihmisiä lippuluukuille vetänyt Lindsay Lohan. 28 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi vain 37 miljoonaa dollaria lipputuloja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]