Dana Elcar

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dana Elcar
Syntymäaika 10. lokakuuta 1927
Syntymäpaikka Ferndale, Michigan
Aktiivisena 19542002
Kuolinaika 6. kesäkuuta 2005
Kuolinpaikka Ventura, Kalifornia
Oikea nimi Ibson Dana Elcar
Merkittävät roolit Pete Thornton (Ihmemies MacGyver)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Ibson Dana Elcar (10. lokakuuta 1927 Ferndale, Michigan6. kesäkuuta 2005 Ventura, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen näyttelijä. Elcar esiintyi yli 40 elokuvassa, mutta hänet tunnetaan parhaiten 1980-luvun televisiosarjasta Ihmemies MacGyver, jossa hän näytteli Phoenix-säätiön johtoportaassa työskentelevää Pete Thorntonia. Elokuvarooleista yksi merkittävimpiä on Puhallus vuodelta 1973.

Elcar syntyi Michiganin Ferndalessa. Hän opiskeli Michiganin yliopistossa, jossa hän kuului Alpha Tau Omega -veljeskuntaan. Hän opiskeli näyttelijäksi näyttelijävalmentaja Sanford Meisnerin johdolla. Vuonna 1986 Elcar perusti yhdessä kollegansa William Luckingin kanssa Santa Paula Theater Centerin, jonka taiteellisena ohjaajana Elcar toimi kuuden vuoden ajan. Elcar esiintyi sivurooleissa useissa elokuvissa ja televisiosarjoissa, ja häntä luultiin usein Don S. Davisiksi, joka toimi hänen sijaisnäyttelijänään.

Elcarilla todettiin glaukooma jo 1970-luvulla mutta sairauden pahennettua se huomioitiin Ihmemies MacGyverin käsikirjoituksessa, jossa hänen esittämällään henkilöllä Pete Thorntonilla todettiin myös sama sairaus. Ihmemies MacGyverin tuotannon päätyttyä Elcar näytteli sokeaa miestä vierailevissa rooleissa useissa televisiosarjoissa, muun muassa sarjoissa Kova laki ja Teho-osasto.

Sokeuduttuaan kokonaan Elcar näytteli vielä näytelmässä Huomenna hän tulee, jossa hän näytteli sokeaa Vladimiria. Se jäi hänen viimeiseksi vakituiseksi roolikseen, ja hän jäi eläkkeelle vuonna 2002.

Elcar kuoli 77 vuoden ikäisenä Community Memorial -sairaalassa Venturassa, Kaliforniassa keuhkokuumeen aiheuttamiin komplikaatioihin.