Dan Bricklin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dan Bricklin

Daniel Singer Bricklin (s. 16. heinäkuuta 1951) on amerikkalainen liikemies ja insinööri, joka on VisiCalcin, ensimmäisen laskentataulukko-ohjelman luoja Bob Frankstonin kanssa. Hän perusti myös Software Garden, Inc:n, jonka puheenjohtaja hän on tällä hetkellä, ja Trellixin, josta hän jätti vuonna 2004. Hän toimii tällä hetkellä Alpha Softwaren teknologiajohtajana.

Wiley julkaisi hänen kirjansa Bricklin on Technology toukokuussa 2009. VisiCalcin kanssa tehdyn työnsä vuoksi Brickliniä kutsutaan usein "laskentataulukon isäksi". Hän oli yksi kuudesta ihmisestä, jotka huomioivat, kun Time-lehti valitsi tietokoneen "Vuoden koneeksi" vuonna 1982.

Opiskelu ja varhainen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bricklin syntyi juutalaiseen perheeseen Philadelphiassa, missä hän osallistui Akiba Hebrew Academyyn. Hän aloitti yliopistossa matematiikan pääaineena, mutta siirtyi pian tietojenkäsittelytieteeseen. Hän suoritti sähkötekniikan ja tietojenkäsittelytieteen kandidaatin tutkinnon Massachusetts Institute of Technologysta vuonna 1973, jossa hän asui Bexley Hallissa. Valmistuttuaan MIT:stä Bricklin työskenteli Digital Equipment Corporationissa (DEC), jossa hän oli osa tiimiä, joka työskenteli WPS-8:n parissa vuoteen 1976 asti, jolloin hän aloitti työskentelyn FasFaxille, kassakonevalmistajalle. Vuonna 1977 hän palasi koulutukseen, ja hänelle myönnettiin kauppatieteiden maisterin tutkinto Harvardin yliopistosta vuonna 1979. Harvard Business Schoolin opiskelija Bricklin kehitti VisiCalcin vuonna 1979, mikä teki siitä ensimmäisen sähköisen laskentataulukon, joka on helposti saatavilla koti- ja toimistokäyttöön. Se toimi Apple II -tietokoneessa, ja sitä pidettiin neljännen sukupolven ohjelmistona. VisiCalc on laajalti tunnustettu henkilökohtaisten tietokoneiden teollisuuden nopean kasvun edistämisestä. Sen sijaan, että hän tekisi taloudellisia ennusteita manuaalisesti lasketuilla laskentataulukoilla ja joutui laskemaan uudelleen jokaisen yksittäisen taulukon solun kanssa, VisiCalc antoi käyttäjän muuttaa mitä tahansa solua ja laskea koko taulukon automaattisesti uudelleen. Tämä voisi muuttaa 20 tuntia työtä 15 minuutiksi ja mahdollistaa enemmän luovuutta.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Software Arts Vuonna 1979 Bricklin ja Frankston perustivat Software Arts, Inc:n ja alkoivat myydä VisiCalcia erillisen VisiCorp-nimisen yrityksen kautta. Yhdessä perustajajäsenen Bob Frankstonin kanssa hän alkoi kirjoittaa versioita ohjelmasta Tandy TRS-80:lle, Commodore PET:lle ja Atari 800:lle. Pian julkaisun jälkeen VisiCalcista tuli nopea myyjä 100 dollarilla. Software Arts julkaisi myös TK/Solverin ja "ja Spotlightin", joka on IBM Personal Computerin työpöytäjärjestäjä Bricklin sai Grace Murray Hopper Award -palkinnon vuonna 1981 VisiCalcista. Bricklin ei voinut patentoida VisiCalcia, koska ohjelmistokeksinnöt eivät tuolloin olleet oikeutettuja patenttisuojaan. Bricklin toimi Software Artsin puheenjohtajana vuoteen 1985, jolloin Lotus osti Software Artsin. Hän lähti ja perusti Software Gardenin. Ohjelmistopuutarha Dan Bricklin perusti Software Gardenin, pienen konsulttiyrityksen ja ohjelmistosovellusten kehittäjän, vuonna 1985. Yrityksen painopiste oli tuottaa ja markkinoida "Dan Bricklinin demoohjelmaa". Ohjelman avulla käyttäjät voivat luoda esityksiä ohjelmistaan ​​ennen niiden kirjoittamista, ja sitä käytettiin myös opetusohjelmien luomiseen Windows-pohjaisille ohjelmille. Muut pian sen jälkeen julkaistut versiot sisälsivät demo-it!. Hän pysyi yrityksen puheenjohtajana, kunnes hän perusti Slate Corporationin vuonna 1990. Vuonna 1992 hänestä tuli Phoenix-pohjaisen Slate Corporationin varatoimitusjohtaja ja kehitti At Hand, kynäpohjaisen laskentataulukon. Kun Slate suljettiin vuonna 1994, Bricklin palasi Software Gardeniin. Hänen "Dan Bricklin's Overall Viewer" (The New York Times kuvailee sitä "visuaalisena tapana näyttää tietoja Windows-pohjaisissa ohjelmistoissa") julkaistiin marraskuussa 1994. Trellix Corporation Vuonna 1995 Bricklin perusti Trellix Corporationin, joka nimettiin Trellix Site Builderiksi. Interland (nykyisin Web.com) osti Trellixin vuonna 2003, ja Bricklinistä tuli Interlandin teknologiajohtaja vuoden 2004 alkuun asti. Tämänhetkinen työ muokata Bricklin jatkaa toimitusjohtajana Software Gardenissa, joka on pieni yritys, joka kehittää ja markkinoi luomiaan ohjelmistotyökaluja sekä tarjoaa puhe- ja konsultointipalveluita. Hän on julkaissut Note Taker HD:n, sovelluksen, joka integroi käsinkirjoitetut muistiinpanot Apple iPad -tablettiin. Hän kehittää myös wikiCalcia, yhteiskäyttöistä peruslaskentataulukkoa, joka toimii verkossa. Tällä hetkellä hän toimii Alpha Softwaren teknologiajohtajana Burlingtonissa, Massachusettsissa. Yritys luo työkaluja useiden alustojen välisten mobiiliyrityssovellusten kehittämiseen.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1981 Bricklinille myönnettiin Grace Murray Hopper -palkinto VisiCalcista. Vuonna 1996 IEEE Computer Society myönsi Bricklinille Computer Entrepreneur Award -palkinnon edelläkävijänä laskentataulukon kehittämisessä ja kaupallistamisessa sekä sen synnyttämissä perusteellisissa muutoksissa liike-elämässä ja teollisuudessa. Vuonna 2003 Bricklin sai Wharton Infosys Business Transformation Award -palkinnon teknologiamuutosjohtajana. Hänet tunnustettiin tietotekniikan käytöstä toimialaa muuttavalla tavalla. Hän on saanut Humane Letters -kunniatohtorin arvosanan Newbury Collegesta. Hänestä tuli myös National Academy of Engineeringin jäsen. Vuonna 2004 hänestä tuli Computer History Museumin stipendiaatti "henkilökohtaisten tietokoneiden hyödyllisyyden edistämiseksi kehittämällä sähköisen VisiCalc-laskentataulukon."Bricklin esiintyi vuoden 1996 dokumentissa Triumph of the Nerds sekä vuoden 2005 dokumentissa Aardvark'd: 12 Weeks with Geeks. Molemmissa tapauksissa keskusteltiin VisiCalcin kehityksestä. otti käyttöön termin "friend-to-friend networking" 11. elokuuta 2000. samaan aikaan otettiin käyttöön myös termi yhteisen runsaudensarvi.