Panamanpalisanteri

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Dalbergia retusa)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Panamanpalisanteri
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Suku: Palisanterit Dalbergia
Laji: retusa
Kaksiosainen nimi

Dalbergia retusa
Hemsl.[2]

Katso myös

  Panamanpalisanteri Wikispeciesissä
  Panamanpalisanteri Commonsissa

Panamanpalisanteri eli cocobolo (Dalbergia retusa) on trooppinen keskiamerikkalainen lehtipuu, joka kuuluu palisanterien (Dalbergia) sukuun.

Käyttöominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puusta käytetään vain sydänpuuta, joka on tyypillisesti väriltään oranssin tai punertavan juovikasta. Arvoton pintapuu on keltaista. Ydinpuu on tiheäsyistä ja raskasta. Sen ominaispaino on yli 1,0selvennä ja se uppoaa veteen.

Panamanpalisanteri on kosteuden kestävää ja sitä on öljyisyydensä vuoksi suhteellisen helppo työstää, mutta vaikea liimata. Siitä valmistetaan muun muassa veitsien ja aseiden kahvoja. Sitä käytetään myös soittimien, kuten oboen valmistukseen. Uuttamalla puusta saadaan myös punertavaa väriainetta. Kiillotettaessa puun pinta saa hienon lasimaisen kiillon. Panamanpalisanteria työstettäessä sen kukalle tuoksuva pöly voi aiheuttaa allergisia reaktioita hengitettynä tai ärsyttää suojaamatonta ihoa ja silmiä, joten suojavarusteiden käyttö suositeltavaa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Barstow, M. & Linares, J.: Dalbergia retusa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 20.3.2020. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Dalbergia retusa (TSN 899045) itis.gov. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)