Dajakit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dajakit
Dajakeita 1920-luvulla
Dajakeita 1920-luvulla
Väkiluku 2-4 miljoonaa
Asuinalueet Indonesia, Malesia, Brunei
Kielet Dajakkikielet
Uskonnot Hindulaisuus, Kristinusko, Islam

Dajakit ovat alkuperäisasukkaita Borneon saarella. Dajakit jakaantuvat yli kahteensataan etniseen aliryhmään, joilla on omia perinteitään, murteita, lakeja ja kulttuurinsa, vaikka yhteisiä piirteitä on myös havaittavissa. Dajakit ovat osaa suurempaa austronesialaisia kieliä puhuvaa ryhmää, joita asuu Borneolla ja Malaijien saaristossa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dajakkien esi-isien uskotaan tulleen Borneoon osana suurempaa austronesialaisten kansojen vaellusta 3000 vuotta sitten. Dajakit harjoittavat perinteisesti kaskiviljelyä, mikä vaatii laajoja maa-alueita ollakseen ekologisesti kestävää, sillä metsän on annettava välillä kasvaa kesannolla oleville kaskimaille. Tämä on johtanut verisiin yhteenottoihin, kun hallitus on määrännyt muita kansoja muutamaan dajakkien perinteisille maille. [1]

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dajakkien pääkallonmetsästys on tunnetuin osa heidän kulttuuriperintöään.[2] Dajakit uskovat perinteisesti henkiin, ja heidän animisminsa luokitellaan osaksi hindulaisuutta. Siihen kuuluu esi-isien ja jumalhahmojen palvontaa.[3] 1900-luvulla kristinusko ja islam ovat vallanneet alaa erityisesti Borneon rannikkoseuduilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.