Cyrinda Foxe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cyrinda Foxe (22. helmikuuta 1952 – 7. syyskuuta 2002 Santa Monica, Kalifornia, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen näyttelijä, malli ja tiedottaja, joka tunnettiin parhaiten roolistaan elokuvassa Andy Warhol's Bad. Hänet tunnetaan myös suhteistaan ja avioliitoistaan merkittäviin rockmuusikoihin.

Varhainen elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cyrinda Foxe syntyi Santa Monicassa Kaliforniassa armenialaiseen perheeseen. Hänen syntymänimensä oli Kathleen Victoria Hetzekian, ja hän sai armeijatyylisen kasvatuksen väkivaltaisessa kodissa. Lukiostaselvennä valmistumisen jälkeen hän asui väliaikaisesti Texasissa ennen kuin asettui New Yorkiin, missä hän sai työn Greta Garbon assistenttina. Myöhemmin Foxe vaihtoi nimensä, alkoi käydä kuuluisassa yökerhossa nimeltä Max's Kansas City ja ryhtyi näyttelijäksi. Hänen merkittävin roolinsa oli elokuvassa Andy Warhol's Bad vuonna 1977.

Foxella oli suhde David Bowien kanssa hänen työskennellessään tiedottajana yrityksessä MainMan Artistes LTD, joka oli Bowien manageriyhtiö. Hän esiintyi myös Bowien musiikkivideolla Jean Genie vuonna 1972.

Foxe oli nuoruudessaan suuri Rolling Stonesin ihailija. Myöhemmin hän tutustui henkilökohtaisesti yhtyeeseen New York Dolls, jota on usein verrattu Stonesiin. Foxe ryhtyi seurustelemaan yhtyeen keulahahmon David Johansenin kanssa, ja vuonna 1977 - vuosia kestäneen seurustelun jälkeen - he menivät naimisiin. Tuolloin New York Dollseilla oli sama manageri kuin Aerosmithillä, ja ensimmäisen avioliittonsa aikana Foxe tapasikin yhtyeen keulahahmon Steven Tylerin.

Alle vuoden kestäneen avioliiton jälkeen Foxe jätti Johansenin Tylerin takia. Foxe ja Tyler menivät naimisiin ja saivat tyttären nimeltä Mia. Liitto kesti kymmenen vuotta, mutta oli vaikea huumeongelmien, avioliiton ulkopuolisten suhteiden ja sekä henkisen että fyysisen väkivallan vuoksi. Pariskunta erosi pian sen jälkeen kun Aerosmith oli tehnyt comebackin 1980-luvun loppupuolella. Foxe kasvatti tyttärensä Sunapeessa New Hampshiressa ja New Yorkissa.

Viimeiset vuodet ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foxen muistelmat Dream On: Livin' on the Edge with Steven Tyler and Aerosmith hän kirjoitti Danny Fieldsin avustuksella, ja ne julkaistiin 1997. Odotusten mukaisesti kirja kirvoitti enimmäkseen negatiivista palautetta Aerosmithin faneilta, ja pian kirjan julkaisun jälkeen Foxe lisäksi ilmoitti, että kirjan pokkariversio sisältäisi alastonkuvia Steven Tylerista. Vuonna 1999 Tyler kuitenkin voitti asiasta aloitetun oikeudenkäynnin ja kuvat jäivät julkaisematta. Vuotta myöhemmin Foxe avasi nettisivuston, jolla hän yritti myydä samaisia alastonkuvia, mutta vuoden lopussa sivusto suljettiin tuntemattomasta syystä.

Vuonna 2001 Foxe sai lievän aivohalvauksen. Hänellä ei ollut tuolloin edes asuntoa, ja hän sai hoitoa vähävaraisten terveydenhoitoa varten perustetulta Medicarelta. Myra Freidman järjesti rahankeruutapahtuman kuuluisalla CBGB's-klubilla tukeakseen Foxea. Hämmästyneenä ex-vaimonsa köyhyydestä Tyler tapasi hänet ja heidän tyttärensä Mian ja myi myöhemmin signeeratun kitaran, jonka tuoton (5 000 dollaria) hän lahjoitti Foxelle. Myös David Bowie keräsi rahaa myymällä kitaransa. Lisäksi Tyler maksoi hotellihuoneen, jossa Foxe meni naimisiin Keith Waan kanssa 28. elokuuta 2002.

Foxe kuoli aivokasvaimeen 7. syyskuuta 2002.

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.