Cyril Despres

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cyril Despres
Despres 2009.
Despres 2009.
Henkilötiedot
Syntynyt24. tammikuuta 1974 (ikä 50)
Nemours
Kansalaisuus Ranska
Moottoriurheilija
Dakar-ralli
Esikoiskausi 2000
Nykyinen talli Overdrive Racing
Mestaruudet
2005, 2007, 2010, 2012, 2013 Dakar-ralli

Cyril Despres (s. 24. tammikuuta 1974 Nemours) on ranskalainen erämaa- ja aavikkorallikuljettaja. Hän on voittanut Dakar-rallin viidesti moottoripyörällä.

Enduro (2000–2014)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despres työskenteli moottoripyörämekaanikkona Pariisissa ja ajoi ensimmäisen kerran Dakar-rallissa 2000 Hondalla.[1] Hän ajoi sijalle 16. Despres sijoittui Dakarin jälkeen Tunisian rallissa kolmanneksi ja voitti Marokon rallin.

BMW Motorrad (2001)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Despres siirtyi seuraavaksi BMW:lle, joka tarjosi tehdastalli paikkaa hänelle.[1] Hän onnistui voittamaan yhden erikoiskokeen 2001 Dakar-rallissa. Hän ajoi sitä ennen 17 erikoiskokeella toiseksi ja oli kokonaisrallin kolmastoista.

KTM, Dakar-rallin voitto ja erämaarallin maailmanmestaruus (2002–2013)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Despresin ajamana enduropyörä 2005 Dakar-rallissa.

Despres siirtyi yhden kauden jälkeen Gauloises KTM:lle ja aloitti 2002 Dakar-rallin hyvin nousten toisen erikoiskokeen jälkeen kärkeen yhdessä Nani Roman kanssa. Despres oli vielä toisen erikoiskokeen jälkeen toinen, mutta joutui pian keskeyttämään.

Vuoden 2003 Dakar-rallissa Despres ajoi toiseksi häviten Richard Sainctille seitsemän minuuttia. Despres onnistui voittamaan kolme erikoiskoetta. Hän voitti ensimmäisen näytöserikoiskokeen, jonka jälkeen Despres ajoi kolmantena kolmannen erikoiskokeen jälkeen. Hän nousi neljännellä erikoiskokeella toiseksi, kunnes menetti paikkansa kärkikolmikossa. Despres nousi takaisin kolmanneksi yhdeksännessä erikoiskokeessa ja lopulta toiseksi kymmenennellä erikoiskokeella, jonka jälkeen hän piti kakkospaikkansa rallin loppuun saakka. Dakarin jälkeen Despres ajoi Tunisian rallissa toiseksi ja otti uransa toisen Marokon rallin voiton. Despres ajoi kilpaa myös erämaarallin maailmanmestaruuskisoissa, jossa hän onnistui ottamaan voiton.

Despres ajoi 2004 Dakar-rallissa kolmanneksi onnistuen voittamaan tällä kertaa neljä erikoiskoetta. Despres ajoi kärkikolmikossa kuudenteen erikoiskokeeseen saakka, kunnes hän nousi kärkeen seitsemännellä erikoiskokeella ajettuaan kolmanneksi. Hän kuitenkin putosi seuraavan erikoiskokeen jälkeen pois kärkikolmikosta, vaikka voitti 12:t erikoiskokeen. Despres nousi takaisin kolmanneksi kolmannessatoista erikoiskokeessa, jossa hän pysyi rallin loppuun saakka. Dakar-rallin jälkeen Despres ajoi ensimmäistä kertaa Tunisian rallin voittoon.

Despres otti ensimmäisen Dakar-rallin voiton 2005 oltuaan 9 minuuttia edellä toiseksi tullutta Marc Comaa.[2] Hän ajoi tasaisesti läpi rallin ollen toisena kaksi ensimmäistä erikoiskoetta, kunnes putosi hetkellisesti kolmanneksi. Despres nousi kärkeen kymmenennen erikoiskoikokeen jälkeen, jossa hän ajoi rallin loppuun saakka. Despres otti vielä Dakarin jälkeen voiton Tunisian ja Orient ralleissa.

Despres jatkoi puolustavana mestarina 2006 Dakar-rallissa. Hän sijoittui lopulta toiseksi voittaen neljä erikoiskoetta. Despres johti rallia kolmen erikoiskokeen jälkeen, kunnes viidennestä erikoiskokeesta lähtien hän ajoi toisena maaliin saakka. Despres ajoi tämän jälkeen kaksi rallia Brasiliassa, joista hän ajoi toiseksi Brasilian rallissa ja otti Rally dos Sertõesissa voiton.

Hän onnistui uusimaan Dakar-rallin voiton 2007, jolloin hän voitti kaksi erikoiskoetta. Despres nousi vasta kahdeksannella erikoiskokeella toiseksi ja lopulta ykköseksi kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella.[3] Dakarin jälkeen Despres ajoi vielä toiseksi Brasilian rallissa.

Dakar-ralli 2008 jouduttiin perumaan turvallisuussyistä terrorismiuhan vuoksi.[4] Aiemmin Mauritaniassa sattui ammuskeluvälikohtaus turisteja kohtaan.[4] Despres ei ollut mukana Keski-Euroopan rallissa, joka korvasi Dakar-rallin.

Despres jatkoi Dakar-rallissa 2009 toistamiseen puolustavana mestarina Team Red Bull KTM:llä. Hän ajoi rallin toiseksi voittaen neljä erikoiskoetta. Despres oli pitkään kärkikolmikon ulkopuolella ja nousi kahdeksannen erikoiskokeen voiton myötä kolmanneksi, jossa hän pysyi kaksi seuraavaa erikoiskoetta. Despres nousi toiseksi kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella, jossa hän pysyi loppuun saakka.[5] Despres otti vielä Dakarin jälkeen Tunisian ja dos Sertões rallien voitot, sekä ajoi toiseksi Brasilian rallissa. Lisäksi Despres otti uransa toisen erämaarallin maailmanmestaruuden.

Despres otti uransa kolmannen Dakar-rallin voiton 2010, jossa hän otti kolme erikoiskoe voittoa. Despres ajoi melko ylivoimaiseen voittoon ajettuaan kaksi ensimmäistä erikoiskoetta toisena, kunnes ohitti edellä olleen David Casteun kolmannen erikoiskokeen päätteeksi, jossa hän pysyi rallin loppuun saakka. Despres voitti rallin hieman yli tunnin erolla toiseksi tulleeseen Pål Anders Ullevålseteriin.[6]

Dakar-rallissa 2011 Despres ajoi neljännen kerran urallaan toiseksi ottaen kolme erikoiskoe voittoa. Hän johti rallia kolmen erikoiskokeen jälkeen, kunnes Marc Coma ohitti hänet neljännellä erikoiskokeella. Despres ajoi toisena rallin loppuun saakka.[7][8]

Despres saavutti uransa neljännen Dakar-rallin voiton 2012, jossa hän otti jälleen kolme erikoisvoittoa. Despres nousi rallin kärkeen kolmospaikalta kolmannessa erikoiskokeessa, jossa hän pysyi lähes koko rallin ajan taistellen voitosta Marc Comaa vastaan. Despres menetti johtoasemansa vain kerran kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella, mutta otti sen pian takaisin voittaen lopulta lähes tunnin erolla Comaan.[9] Dakarin jälkeen Despres otti vielä Marokon rallin voiton neljännen kerran urallaan.

Hän onnistui uusimaan Dakar-rallin voiton ensimmäistä kertaa 2013, joka oli samalla hänen viides voitto. Despres onnistui ottamaan vain yhden erikoiskoevoiton. Despres siirtyi ensimmäisen kerran rallin kärkeen kolmannella erikoiskokeella, kunnes putosi kolmanneksi kahden erikoiskokeen verran. Hän nousi kuudennella erikoiskokeella toiseksi ja lopulta kymmenennellä takaisin rallin kärkeen ja voittoon.[10]

Yamaha (2014)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menestyksekkään KTM vuosien jälkeen Despres siirtyi Yamahalle toukokuussa 2013.[11] Despres ajoi avauserikoiskokeella kolmanneksi ja nousi kolmannella toiseksi. Hän kuitenkin kärsi moottoririkon neljännellä erikoiskokeella, jonka myötä Despres menetti 28 minuuttia. Hän onnistui voittamaan rallin aikana kolme erikoiskoetta, mutta jäi lopulta neljänneksi.[12]

Autot (2015–2019)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Team Peugeot Total (2015–2018)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Despres (keskellä) yhdessä Peterhanselin ja Sainzin kanssa.

Despres siirtyi autojen pariin allekirjoitettuaan sopimuksen Peugeotin kanssa, joka teki paluun Dakar-ralliin uudella Peugeot 2008 DKR autolla.[13] Hän sai tallikaverikseen Stéphane Peterhanselin ja Carlos Sainzin. Hänen debyyttinsä oli vielä autoluokkaan totuttelua endurojen jälkeen, ja hän ajoi lopulta sijalle 34.[14][15]

Seuraavassa Dakar-rallissa 2016 Despres ja Peugeot ajoivat huomattavasti paremmin. Hän onnistui ajamaan kokonaistuloksissa seitsemänneksi ja kirjautti toiseksi nopeimman ajan kymmenennellä erikoiskokeella. Tallikaveri Peterhansel otti Dakar-rallin voiton.[16] Despres ajoi Dakarin jälkeen kesällä Silk Way rallin, jonka hän onnistui voittamaan.

Peugeot toi uuden mallin Peugeot 3008 DKR vuoden 2017 Dakar-rallia varten, joka osoittautui vielä kilpailukykyisemmäksi, kun Peugeot otti kolmoisvoiton.[17] Despres ajoi kolmanneksi ja onnistui voittamaan yhden erikoiskokeen, joka tapahtui neljännellä.[18] Tuolloin hän siirtyi rallin johtoon, mutta putosi heti seuraavan erikoiskokeen jälkeen kolmanneksi. Dakarin jälkeen Despres osallistui toistamiseen Silk Way ralliin, jossa hän onnistui uusimaan edellisvuoden voittonsa.

Vuoden 2018 Dakar-rallin Despres aloitti vahvasti mentyään rallin johtoon voitettuaan toisen erikoiskokeen. Hän kuitenkin ongelmia neljännellä erikoiskokeella hajotettuaan renkaan ja jousitukset.[19] Despres putosi kauas kärjestä, mutta onnistui nousemaan kymmenen parhaan joukkoon ajettuaan erikoiskokeilla 8 ja 12 toiseksi nopeimman ajan. Hän oli lopputuloksissa seitsemäs.

X-raid Mini (2019)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peugeotin lopetettua kilpailemisen Dakar-rallissa Despres siirtyi lokakuussa 2018 muiden Peogeot kuljettajien kanssa X-raidille.[20] Despres ajoi Mini John Cooper Works Buggylla 2019 Dakar-rallissa viidenneksi ollen kolmanneksi paras X-raid Minin kuljettaja. Hän onnistui parhaimmillaan ajamaan viimeisellä erikoiskokeella kolmanneksi.[21]

X-raidin vähennettyä kuljettajiaan Despres siirtyi Red Bullin sponsoroimana belgialaiseen yksityistalliin Overdrive Racingiin ajamaan UTV-luokkaan OT3 UTV:llä.[22] Overdrive oli kehitellyt uuden kuusivaihteisen ja tuhat kuutioisen turbo version. Despres ajoi lokakuussa 2019 testejä tulevaa Dakar-rallia varten.[23] Hän joutui keskeyttämään kahdeksannella erikoiskokeella moottorikon vuoksi.[24]

 1. a b Cyril Despres: Dakar Secrets ultimatemotorcycling.com 29.11.2011 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 2. Peterhansel retains Dakar crown bbc.co.uk 16.1.2005 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 3. BIKE - Dakar Rally 2007- Final results -DESPRES on KTM take victory automobilsport.com 21.1.2007 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 4. a b Jamey Keaten: Terror threat cancels famed Dakar Rally thestar.com. 5.1.2008. Viitattu 1.7.2023. (englanniksi)
 5. One-two on 2009 Dakar podium and eight of top ten on KTM machines automobilsport.com 19.1.2009 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 6. A triumph for Cyril Despres and KTM automobilsport.com 16.1.2010 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 7. Al-Attiyah & Coma win Dakar Rally iol.co.za 16.1.2011 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 8. Great Dakar for KTM, Marc Coma, Cyril Despres and the KTM 450 Rally bike automobilsport.com 19.1.2011 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 9. Bikes Overall results Dakar 2012 automobilsport.com 15.1.2012 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 10. Triumph for Despres and KTM at Dakar 2013 automobilsport.com 19.1.2013 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 11. Dakar Star Cyril Despres Signs with Yamaha autoevolution.com 30.5.2013 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 12. BIKES overall final classification in Dakar 2014 automobilsport 18.1.2014 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 13. Dakar Rally 2015: Carlos Sainz and Cyril Despres to start with Peugeot 2015 (Arkistoitu – Internet Archive) marathonrally.com Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 14. From Dakar Team Peugeot Total - See you in 2016 ! automobilsport.com 17.1.2015 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 15. Dakar Rally 2015 Cars withdrawals, expulsions automobilsport.com 17.1.2015 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 16. Peterhansel, Price and Patronelli celebrate triple crown of Dakar wins automobilsport.com 17.1.2016 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 17. Cars Dakar overall classification 2017 automobilsport.com 14.1.2017 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 18. Despres win Dakar stage 4 - news, results automobilsport.com 5.1.2017 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 19. Loeb wins Dakar Stage 4, more trouble for Al-Attiyah racer.com 9.1.2018 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 20. X-Raid Mini confirms Sainz, Peterhansel, Despres for Dakar 2019 motorsport.com 2.10.2018 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 21. Dakar Rally SS10: 100% Peru - 100% challenging automobilsport.com 17.1.2019 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 22. Five-time Dakar winner Despres joins Red Bull Off-Road for '20 rally autosport.com 31.12.2019 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 23. Meet the radical racing buggy set to shake up the SxS class in rally raids redbull.com 22.10.2019 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)
 24. Withdrawals at Dakar Rally 2020 automobilsport.com 17.1.2020 Viitattu 4.11.2020 (englanniksi)