Cullinan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cullinan-timantti ennen leikkaamista
Cullinanista leikattujen yhdeksän timantin lasijäljennökset. Suuri Afrikan tähti -timantti yllä vasemmalla.

Cullinan oli maailman suurin luonnontimantti. 3106,75 karaatin (621,35 g) painoinen Cullinan löydettiin Etelä-Afrikasta vuonna 1905. Premier Diamond Minen virkailija Fredrick Wells löysi maailman suurimman timantin 25. kesäkuuta[1]. Se ostettiin häneltä ja nimettiin Cullinan-timantiksi kaivoksen omistajan Sir Thomas Cullinanin mukaan. Se lahjoitettiin kuningas Edvard VII:lle hänen 66-vuotispäivänään 9. marraskuuta 1907.

Turvallisuussyistä aseistetut vartijat kuljettivat Lontooseen jäljennöksen, kun taas aito matkasi huomiota herättämättä pakettipostina. Se leikattiin vuonna 1907, jolloin syntyi jalokivikokoelma, joka kuuluu Englannin kruununjalokiviin. Hollantilainen asiantuntija Joseph Asscher leikkasi timantista 105 erillistä jalokiveä. Tunnetuimmat niistä ovat kuningattaren valtikkaan upotettu Cullinan I eli Suuri Afrikan tähti (530,20 karaattia), joka koristaa Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijan valtikkaa, valtakunnankruunun Second Star of Africa (317,40 karaattia), Third Star of Africa (94,40 karaattia) ja Fourth Star of Africa (63,60 karaattia), joka oli aikoinaan kuningatar Marian kruunussa, mutta nykyään kuningatar Elisabet II:n rintakorussa muiden Cullinanista leikattujen timanttien kanssa.

Pieni Afrikan tähti eli Cullinan II on toiseksi suurin 317,4 karaatin (63,48 g) hiottu timantti maailmassa ja se on Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijankruunun keskimmäinen kivi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Cullinan Viitattu 6.7.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.