Cullinan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cullinan-timantti ennen leikkaamista
Cullinanista leikattujen yhdeksän timantin lasijäljennökset. Suuri Afrikan tähti -timantti ylärivissä vasemmalla.
Keskellä valtakunnankruunu (Imperial State Crown), jossa keskellä alhaalla Cullinan II ja sen edessä valtikka (Sovereign's Sceptre), jossa on Cullinan I -timantti.

Cullinan oli maailman suurin luonnontimantti. 3 106,75 karaatin eli 621,35 gramman painoinen Cullinan löydettiin Etelä-Afrikasta 26. tammikuuta 1905. Sen löysi Premier Diamond Minen virkailija Fredrick Wells[1]. Raakatimantti ostettiin häneltä ja nimettiin Cullinan-timantiksi kaivoksen omistajan sir Thomas Cullinanin mukaan. Timantti lahjoitettiin kuningas Edvard VII:lle hänen 66-vuotispäivänään 9. marraskuuta 1907.

Aseistetut vartijat kuljettivat Cullinan-timantin Lontooseen, turvallisuussyistä tosin vain jäljennöksen, kun taas aito timantti matkasi huomiota herättämättä postipakettina. Alankomaalainen asiantuntija Joseph Asscher leikkasi timantin vuonna 1907, jolloin siitä tuli kaikkiaan 105 erillistä jalokiveä. Näistä syntyi jalokivikokoelma, joka kuuluu Englannin kruununjalokiviin. Tunnetuimmat timantit ovat Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijan valtikkaan upotettu Cullinan I eli Suuri Afrikan tähti (530,20 karaattia) ja valtakunnankruunuun kiinnitetty Cullinan II eli Second Star of Africa (317,40 karaattia). Cullinan III eli Third Star of Africa (94,40 karaattia) on ollut kiinnitettynä kuningatar Maryn kruunuun, samoin Cullinan IV eli Fourth Star of Africa (63,60 karaattia). Kuningatar Mary käytti Cullinan III:a ja IV:ää yhdessä rintakoruna, ja niin tekee myös kuningatar Elisabet II.

Pieni Afrikan tähti eli Cullinan II on maailman toiseksi suurin hiottu timantti. Se on Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijankruunun keskimmäinen kivi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Cullinan famousdiamonds.tripod.com. Viitattu 6.7.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.